2021 Tholen

Herplaatsing orgel van Fonteyn & Gaal

In het in 2021 nieuw gebouwde kerkgebouw “de Levensbron” van de HHG in Tholen is door ons een pijporgel geplaatst. Het instrument is afkomstig uit de voormalige Veldkampkerk in Harderwijk.

In 1964 bouwde orgelbouwer Fonteyn & Gaal voor de kerk in Harderwijk een nieuw pijporgel. Het instrument met twee manualen en een pedaal kreeg twintig stemmen. De speeltafel werd beneden in de kerkruimte geplaatst. De tractuur is electro-pneumetisch. Het is een orgel dat zeer geschikt is voor de begeleiding van de gemeentezang.

Na sluiting van de Veldkampkerk werd het instrument aangekocht door de kerk van Tholen voor hun nieuwe gebouw. In 2021 is het instrument door ons geplaatst in deze kerk.

 

Bij de herplaatsing is de dispositie van het pijporgel niet gewijzigd. De speeltafel is geplaatst in een witte kast. Er is een kleine wijziging gedaan aan middelste deel van het front in de nieuwe opstelling. De orgelkast is aangepast aan het interieur van de kerkzaal. De nu zwart gelakte kast past perfect bij de mooi lichte kerkzaal. De intonatie van het orgel is door ons aangepast aan de akoestiek van de kerkzaal.

De ongewijzigde dispositie van het orgel

 

Pedaal Manuaal I
Manuaal II
Subbas 16′ Prestant 8′ Holpijp 8′
Octaaf 8′ Roerfluit 8′ Salicionaal 8′
Gedekt 8′ Kwint 2 2/3′ Speelfluit 4′
Kwint 5 1/3′ Gemshoorn 4′ Prestant 2′
Octaaf 4′ Gemshoorn 2′ Kwint 1 1/3′
Schalmei 4′ Mixtuur IV – V Sesquialter II
Ped.  +  I Trompet 8′ Dulciaan 8′
Ped.  + II Man. I  +  II Tremulant

Knoppen onder de manualen :

                                              PP-P-MF-T -HR                               VC             AP

 

2 manualen: C t/m g ’’’             ( 56 toetsen )
Pedaal: C t/m f ’                        ( 30 toetsen )

De tractuur is electro-pneumatisch