Over ons

Begin van het bedrijf

De oprichter van het bedrijf is Sipke de Wit (1919-1997). Officieel zelfstandig gaan werken is hij in 1940, vlak voor de tweede wereldoorlog. Ervaring in de praktijk van de orgelbouw werd opgedaan bij orgelbouwers Verweijs en Spanjaard.

De eerste vestiging

Het bedrijf werd gevestigd te Badhoevedorp onder de rook van Amsterdam. Na de moeilijke en gevaarlijke oorlogsperiode werd, in samenwerking met zijn broer Jacob, de orgelmakerij uitgebreid. Restauratie en onderhoudswerkzaamheden werden, door de gebroeders de Wit, ondermeer uitgevoerd in Winterswijk, Badhoevedorp en Muiden. Voor particulieren en kerken in ondermeer Hilvarenbeek, Bredevoort, Wouw en Vriezenveen werden nieuwe instrumenten vervaardigd.

Gebroeders de Wit in 1954

Naar Nieuw Vennep

In 1960 werd, na een een verblijf van 4 jaar in Nijkerkerveen, het bedrijf gevestigd in Nieuw Vennep. Eind jaren zestig kwam de volgende generatie van de familie de Wit in het bedrijf. Zoon Joost de Wit heeft nu de dagelijks leiding van de zaak overgenomen. In het echte familiebedrijf zijn ook nog de broers Jan en Kees werkzaam. De derde generatie uit de familie, werkzaam in de orgelbouw, is Udo de Wit, de oudste zoon van Joost.

De andere medewerkers van het bedrijf zijn geen familie maar vormen samen wel een goed orgelbouw-team.

De orgelbouw

In de loop der tijd werden er pijporgels gemaakt voor zowel particulieren als kerken. Huispijporgels (zie ook de link in het menu) volgens het compacte concept, uitgewerkt door de oprichter Sipke de Wit, voldoen ook in de huidige tijd nog steeds uitstekend. Bij deze orgels is heel veel aandacht besteed aan de mensuren van de gebruikte registers om een optimaal bruikbaar instrument te verkrijgen. Door toepassing van hoogwaardige materialen en technieken wordt een zeer duurzaam instrument gebouwd. Volgens ditzelfde idee maken wij ook pijporgels voor kleine kerken of zalen waar creatief met de beschikbare ruimte moet worden omgegaan.

Restauratie

Onze specialiteit is de restauratie van het pijporgel met een pneumatische of electro-pneumatische tractuur. Deze tractuur werd jarenlang door veel orgel-deskundigen verguisd. Ook in de orgelwereld is hier gelukkig nu een grote kentering in gekomen. De betekenis van deze pijporgels is nu bij velen opnieuw ontdekt. Wij hebben dankzij onze jarenlange ervaring met dit soort pijporgels een grote expertise opgebouwd met deze vorm van tractuur.

“Als bedrijf willen wij met onze restauraties graag zorgen voor het behoud van goede pijporgels in Nederland. Zoals bekend heeft een zeer groot deel van de pijporgels in Nederlandse kerken een pneumatische of electro-pneumatische tractuur. Wij zijn er als bedrijf klaar voor om deze orgels de eerlijke kans te geven die zij verdienen”.