oktober 2021

oktober 2021

We zijn begonnen met een grote restauratie van het orgel in de Julianakerk in Veenendaal. Het oorspronkelijke orgel is gebouwd  in 1928 door W.Sauer uit Frankfurt an der Oder (Dl.). Het instrument had 27 registers verdeeld over twee manualen en pedaal. De tractuur was geheel pneumatisch.

In 1982 is het instrument aangepast en uitgebreid. Het kreeg een meer betrouwbare electro-pneumatische tractuur en er werd een nieuwe speeltafel geplaatst met 3 manualen. De dispositie werd uitgebreid met een Positief als derde manuaal. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door organist van de kerk  Gert van de Hoef (1944-2019). Daarna is in de loop van de tijd het orgel door hem steeds verder uitgebreid en aangepast.

 

 

Er werden registers verwijderd en verder werden er vooral nog weer meer registers toegevoegd. Het was op het laatst een orgel met ruim 60 stemmen maar deze waren niet alle even passend of van voldoende kwaliteit. Er werd dus nogal heel veel veranderd aan het orgel. Er was niet echt voldoende ruimte in de orgelkamer voor alle toevoegingen. Op de bovenstaande foto is te zien dat zelfs op de kast van het zwelwerk nog enkele registers werden bijgeplaatst. Zelfs in de gangpaden was plek gevonden voor nog meer pijpwerk. Helaas was hierdoor niet alles nog voldoende goed bereikbaar voor stemwerk of onderhoud.

In de restauratie die wij uitvoeren is er een bruikbare en evenwichtige dispositie samengeteld waarmee zo veel mogelijk recht wordt gedaan aan het originele orgel van Sauer, de ideeën van organist Gert van de Hoef en de wensen van de organisten voor het huidige gebruik. De vernieuwde en aangepaste speeltafel wordt beneden in de kerkruimte geplaatst zodat het contact van de organist en zijn orgel sterk verbeterd. Ook wordt met deze nieuwe plek van de speeltafel de grote wens vervuld van de organisten voor beter contact met wat er allemaal gebeurt in de kerkruimte.

 

Het bestaande front van het orgel blijft ongewijzigd.