maart 2021 onze werkplaats

maart 2021 onze werkplaats

Restauratie van het koororgel uit de Plantagekerk in Harderwijk. Dit orgel werd in 1978 als huisorgel voor een particulier gebouwd door de Utrechtse orgelbouwers Fama & Raadgever. In 1984 werd het geplaatst in de Nieuwe Kerk in Harderwijk. Sinds 2017 doet het dienst als koororgel in de Plantagekerk in Harderwijk.

 

Werkzaamheden aan het koororgel in onze werkplaats

Het orgel heeft 1 manuaal en een aangehangen pedaal. Het instrument heeft een mechanische tractuur. Alle stemmen zijn uitgevoerd in bas en discant. De 3 registers zijn:  Holpijp 8′ (B/D),  Fluit 4′ (B/D) en Prestant 2′ (B/D). Het houtsnijwerk is waarschijnlijk een ontwerp van kunstenaar Waldy Vastrick.

 

Het koororgel op zijn plek in de Plantagekerk

Het mechaniek van het orgel was na ruim 40 jaar gebruik hard aan onderhoud toe. De sleeplade moest hiervoor uit het orgel genomen. Verder was het nodig extra versteviging aan te brengen onder bij het klavier omdat dit niet juist kon worden afgesteld. Ook het versleten leer van de verschillende delen in het orgel is vervangen. De windvoorziening is weer in orde gemaakt en de windmotor is op de juiste manier aangesloten.