Huis- & Koororgels

Huis- & Koororgels

Speciaal voor gebruik in huis of de kleinere kerkgebouwen is door ons een compact pijporgel ontworpen. Zeker in de huiskamer maar ook in een kleinere kerkruimte of bij gebruik als koororgel, waar creatief met de beschikbare ruimte moet worden omgesprongen, zijn deze orgels zeer goed inzetbaar. Door op een juiste en doordachte wijze gebruik te maken van het z.g. unit-systeem bieden onze compacte pijporgels zeer uitgebreide mogelijkheden.

Ontwikkeling van ons orgel

Sipke de Wit (1919-1997 ), de oprichter van het bedrijf, heeft heel veel research gestoken in het verkrijgen van een zo evenwichtig mogelijk klankbeeld voor deze pijporgels met het unit-systeem. Dankzij o.a. een speciaal verloop in de mensuren van de verschillende registers ( eigen ontwikkeling ) wordt een optimaal resultaat bereikt.

Het pijpwerk wordt grotendeels in ons eigen orgelbouw-atelier vervaardigd. De pijpen voor het front worden gemaakt door de meer dan 100-jarige Orgelpijpenmakerij Jac. Stinkens in Zeist.

de wit - pijporgel 1

Door op goed doordachte manier gebruik te maken van het unit-systeem is een compact maar toch veelzijdig instrument beschikbaar. Voor deze orgels wordt alleen gebruik gemaakt van hoogwaardige en verantwoorde materialen.

De, soms best terechte, kritiek op het unit-systeem is door al onze aanpassingen, op de meest belangrijke punten, hierdoor vrijwel geheel ondervangen.

De standaard-uitvoering

Speciaal ontworpen hebben wij een orgel dat heel geschikt is voor gebruik in de huiskamer maar ook als orgel in kerk of aula of als koororgel uitstekend dienst kan doen.

De eenvoudigste uitvoering maakt gebruik van 2 grondstemmen. Zouden we hiermee een orgel met een mechanische tractuur maken dan zou dit een leuk instrumentje worden met 1 klavier en 2 registers.

Voor de meeste doeleinden is dit natuurlijk wel heel erg beperkt. Onze toepassing geeft een grote verruiming van de mogelijkheden. Ons orgel biedt twee goed zelfstandig te registreren manualen en ook een pedaal. Voor begeleiding, studie en spelen van allerlei literatuur is dit nu zo een zeer interessant en veelzijdig instrument. De standaard uitvoering van het orgel is zo effectief mogelijk ontworpen. Het pijporgel met al onze toepassingen wordt zeer compact uitgevoerd. Het gehele orgel, compleet met de windvoorziening, zit in een afgesloten kastje van 140 cm breed en 55 cm diepte ( zonder pedaal ). De hoogte is 150 cm. In vrijwel elke huiskamer of kleine kerk is dit orgel dan ook meestal goed te plaatsen.

Variaties op een thema

Naast het standaard model zijn, er in overleg, allerlei uitvoeringen mogelijk. Voor elke toepassing wordt het instrument op maat gebouwd. Het orgel kan dan ook met trekregisters, een front of extra registers worden uitgebreid. Aanpassingen zijn, in overleg, mogelijk qua vormgeving, registers, houtsoort en afmetingen.

de wit - pijporgel 2 

Dispositie van het orgel in de standaard uitvoering

PEDAAL MANUAAL I MANUAAL I
Subbas 16′ Prestant 8′ Bourdon 8′
Gedekt 8′ Holpijp 8′ Prestant 4′
Fluit 4′ Octaaf 4′ Fluit 4′
Octaaf 2′ Fluit 4′ Nasard 2 2/3′
    Quint 2 2/3′ Woudfluit 2′
    Octaaf 2′ Quint 1 1/3′
    Terts 1 3/5′ Tremulant  

2 klavieren met 54 toetsen ( C t/m f ”’ )
Pedaal 27 toetsen ( C t/m d ‘ )
18 tuimelregisters
De tractuur is rein elektrisch
Het systeem is het unit-systeem

Grondstemmen: Holpijp en Prestant

Groot octaaf van Subbas 16′ repeteert

Moderne technieken en uitbreidingen.

In de eeuwenlange traditie van de pijporgelbouw werd steeds gebruikgemaakt van de nieuwste materialen, technieken en vindingen. Ook in deze tijd hebben nieuwe technieken, in de loop der jaren, hun plaats verworven bij ons in de hedendaagse orgelbouw. De besturing van het z.g. unit-systeem wordt door ons nu geheel ‘digitaal’ uitgevoerd. Dit beïnvloedt natuurlijk de klank van de pijpen op geen enkele wijze maar bevordert de betrouwbaarheid en schept bovendien ook nog extra mogelijkheden zoals de toevoeging van manuaal- en pedaal-koppels. Een verder wel heel interessante uitbreiding is inmiddels de toevoeging van digitaal gesamplede pijporgelregisters. In hoogwaardige techniek uitgevoerd zijn nu uitbreidingen mogelijk die voorheen niet konden vanwege ruimtegebrek of financiën. Een prachtig gesampled tongwerk of een levensecht aanblazende Subbas laten zich werkelijk fantastisch combineren met dit pijporgel. Het orgel in onze showroom heeft nu ook enkele van zulke digitaal toegevoegde registers.  Als voorbeeld van wat mogelijk is staat de dispositie van het orgel hieronder vermeld. Natuurlijk kan dit, in overleg, steeds worden aangepast aan verschillen in smaak of gebruik.

Uitgebreide dispositie

PEDAAL MANUAAL I
MANUAAL II
Subbas 16′ Bourdon
16′ Bourdon
8′
Gedekt 8′ Prestant
8′ Gamba
8′
Prestant
4′ Holpijp
8′ Prestant
4′
Kromhoorn
8′ Octaaf
4′ Roerfluit
4′
Schalmei
4′ Fluit
4′ Salicet
4′
Ped. + I   Quint
2 2/3′ Nasard
2 2/3′
Ped. + II   Octaaf
2′ Woudfluit
2′
    Terts
1 3/5 ‘ Quint
1 1/3′
    Vox Humana
8′ Hobo
8′
    Man. I + II   Tremulant  

2 klavieren met 54 toetsen ( C t/m f ”’ )
Pedaal 27 toetsen ( C t/m d ‘ )
27 trekregisters
De tractuur is rein elektrisch
Het systeem is het unit-systeem

Grondstemmen: Holpijp, Prestant en Gamba

De tongwerken en de Subbas 16’ zijn digitale toevoegingen

MIDI en meer

Bovendien heeft elk nieuw instrument nu ook standaard een MIDI-IN en een MIDI-OUT aansluiting. Dit opent weer vele tot nu toe ongekende interessante mogelijkheden zoals notatie- of sequence-programma’s of het gebruik van Hauptwerk of het gratis alternatief  “Grand Orgue” via de computer.

Er hoeft dus geen genoegen genomen te worden met minder dan het echte traditionele pijporgel terwijl toch ook de meest moderne mogelijkheden, zoals toevoegen van registers in hoogwaardige digitale sample-techniek en MIDI op het orgel, nu gewoon ook beschikbaar zijn op deze door ons gebouwde pijporgels.

“Door gebruik te maken van hoogwaardige moderne materialen verkrijgen we een betrouwbaar en duurzaam pijporgel. Door toepassing van de speciale mensuren van de registers en de aangepaste intonatie wordt zeker ook muzikaal en artistiek een optimaal inzetbaar instrument verkregen.”

Bekijk de korte (amateur)film over een huispijporgel van S.de Wit & Zn.

Meer informatie is te vinden in onze bedrijfsbrochure.