februari 2021 Tholen

februari 2021 Tholen

In de nieuw gebouwde kerk “de Levensbron” van de HHG in Tholen is door ons een pijporgel geplaatst. Het instrument is afkomstig uit de voormalige Veldkampkerk in Harderwijk.

In 1964 bouwde orgelbouwer Fonteyn & Gaal voor de kerk in Harderwijk een nieuw pijporgel. Het instrument met twee manualen en een pedaal kreeg twintig stemmen.  De speeltafel werd beneden in de kerkruimte geplaatst. De tractuur is electro-pneumetisch. Het is een orgel dat zeer geschikt is voor de begeleiding van de gemeentezang.

Na sluiting van de Veldkampkerk werd het instrument aangekocht door de kerk van Tholen voor hun nieuwe gebouw. Begin 2021 werd door ons begonnen met het opbouwen van het orgel in de nieuwe kerkruimte.

 

Bij de herplaatsing is de dispositie en speeltafel van het pijporgel niet gewijzigd. Wel is er een kleine wijziging gedaan aan middelste deel van het front in de nieuwe opstelling. Het interieur van de kerkzaal is licht met een donkere vloer. De kleur van de kast van het orgel is aangepast aan de kerkruimte en is nu zwart gelakt.

 

Op de foto hierboven zijn verschillende onderdelen van het orgel te zien die daarna geplaatst gaan worden.

 


De laatste fase was het aanpassen van de intonatie aan de nieuwe omgeving van dit orgel.

 

Kijk en luister ook eens naar de bovenstaande opname van het orgel met als organist Leo Ravensberger