2018 / 2019 ZAANDAM

2018 / 2019 ZAANDAM

Aan het orgel van de Evangelisch-Lutersche Maartenskerk in Zaandam is door ons bedrijf groot onderhoud gepleegd. De werkzaamheden zijn gestart eind 2018 en begin 2019 is het werk afgerond.

Het pijporgel werd in 1900 gebouwd door orgelbouwer Maarschalkerweerd en Zoon uit Utrecht. Het instrument is geplaatst in de bestaande kas van Christian Müller uit 1737. De pijpen van het front en ook enkele registers uit 1737 zijn gebruikt bij de bouw in 1900. Het orgel heeft 19 stemmen.

De pneumatische tractuur functioneerde niet erg betrouwbaar meer. Ook de windvoorziening liet veel te wensen over.  De balgen waarvan er een op de foto te zien is zijn allen hersteld.

 

KLIK HIER voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

 

De windvoorziening van het orgel is bij deze restauratie aangepast en hersteld. De pneumatische tractuur is gehandhaafd. Alle circa 1000 membranen, zie de kleine foto, van het orgel waren na meer dan 50 jaar dienst compleet versleten en zijn dus vervangen.

De speeltafel is ook grondig aangepakt. O.a.het beschadigde beleg van de beide manualen is hersteld. De registers op de speeltafel, zie de kleine foto rechts, hebben een weinig voorkomende uitvoering.


Op de grote foto is een magazijnbalg uit het orgel te zien zoals deze voor herstel in de werkplaats in Nieuw Vennep stond.