Voorjaar 2020 – Nieuwerbrug

Voorjaar 2020 – Nieuwerbrug

Dit pijporgel uit circa 1960 is van een particulier in Nederland. De tractuur is geheel mechanisch. Het compact opgebouwde instrument heeft vijf registers. 3 op het bovenklavier en 2 onder.  Alle registers zijn in bas- en discant geplaatst. Als leuk extraatje is er ook nog een ‘Nachtegaal’ aanwezig. Het pedaal is ‘aangehangen’.

In ons orgelbouw-atelier in Nieuw Vennep is het complete orgel grondig hersteld. De kast is nu in een passende groene kleur geschilderd. Het beschadigde beleg van de manualen is vernieuwd. Het mechaniek is nagezien en afgeregeld. Enkele vervelende lekken in de lades zijn gedicht. De registerslepen zijn voorzien van extra afdichtingsringen om vervelende doorspraak op te heffen..

Enkele nieuw bijgeplaatste pijpen voor het register de Prestant 4′  zijn onzichtbaar achter de sierlijst liggend boven op de kast weggewerkt.

Op de foto links is de kast nog niet afgesloten en er staan nog maar enkele pijpen op de lade. Het binnenwerk is hierdoor goed te zien. Dwars door het orgel heen kijken we orgelbouwer Joost de Wit op zijn rug terwijl hij bezig is met de reparaties aan het pijpwerk.

Als extra is er op dit orgel een MIDI-OUT-aansluiting geplaatst. Hiermee kan via de beide manualen en het pedaal een digitale orgelmodule van Content worden bespeeld voor wat extra mogelijkheden. Ook kan deze aansluiting worden gebruikt voor een notatieprogramma of Hauptwerk.