Maart 2018: Nieuwe sampleset LiVE III

Maart 2018: Nieuwe sampleset LiVE III

De specialisten van Johannus zijn deze keer naar het pijporgel in de Groninger Der Aa-kerk geweest.

Het Schnitger/Timpe/Van Oeckelen-orgel met nu 40 stemmen dateert uit 1702 en werd in 1815 overgeplaatst door Timpe naar de A-kerk.
Het pijporgel is in de loop der jaren door verschillende orgelbouwers verder uitgebreid, aangepast en gerestaureerd.

Het instrument heeft  enkele zeer oude oude registers. Meer dan de helft van het pijpwerk is afkomstig van Schnitger of gaat terug naar het vorige orgel van de Mare. Het orgel wordt geprezen om de subtiele respons, de kleurrijke fluiten en de grondtonige tongwerken.  Door de verschillende aanpassingen klinkt het orgel zeer volwassen met elementen uit verschillende tijdperken. De prachtige akoestiek van deze gotische kerk wordt door de kenners geroemd. Het orgel is een van de Nederlandse rijksmonumenten en wordt beschouwd als een van de belangrijkste barokke orgels in Noord-Europa.

De vakmensen van Johannus hebben in de kerk het orgel pijp voor pijp digitaal opgenomen. Ook werd de akoestiek van de kerkruimte digitaal vastgelegd. Het opnemen en het verwerken van alle klanken in het digitale domein was weer een zeer precies en dus tijdrovend werk. Dankzij het zeer goed doordachte eigen procedé van Johannus voor de opnames voor de LiVE staat het uiteindelijke resultaat als een klok.

 

speeltafel Aa

Bij het bespelen van de Johannus LiVE III is het alsof men zich in de kerkruimte bevindt en daar het echte pijporgel beleeft.

*  Deze sampleset voor de Johannus LiVE III is nu bij ons te bestellen voor  € 895,-

Nu in eigen huiskamer

De verschillende beschikbare pijporgels kunnen dankzij Johannus LiVE vanuit uw eigen huiskamer worden bespeeld.
Alle samplesets voor de LiVE zijn vanaf nu te beluisteren en te bestellen bij ons.