Organist Leen Schippers overleden

Organist Leen Schippers overleden

Zaterdag 14 juli 2018 is organist Leen Schippers in zijn woonplaats Lisserbroek overleden. Leen genoot in brede kring bekendheid door de vele koraalbewerkingen die van zijn hand verschenen.


Leen Schippers bij ons in 2011 terwijl hij, zoals hij altijd graag deed,  een orgel demonstreert

 

Na zijn eerste orgellessen van A.P. Balkenende volgde hij een groot aantal jaren orgelonderricht bij Wim van der Panne. Ook volgde hij gedurende enige tijd muziektheorie bij Paul Chr. van Westering. Een vaste aanstelling als organist liep destijds spaak door verschil in muzikaal inzicht met de kerkenraad. Als kerkorganist was hij wel veel actief als invaller en organist bij rouw- en trouwdiensten. In zijn vroege jaren gaf hij ook nog enkele orgelconcerten en maakte hij een aantal plaatopnamen (o.a. in de Lutherse Kerk in Den Haag en in Hasselt ).

Bekendheid verwierf hij als docent kerkorgel en door het schrijven van bundels met koraalbewerkingen. Als docent kerkorgel had  Leen Schippers vele jaren een grote praktijk in met name de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. Slechts enkele weken voor zijn overlijden heeft hij zijn lespraktijk moeten sluiten.


Een kleine greep uit de vele koraalbewerkingen van de hand van Leen Schippers

 

In “orgelland” verwierf hij ruime bekendheid met het schrijven van in het totaal meer dan veertig bundels met koraalbewerkingen. Wereldwijd staan op menig lessenaar van het orgel deze bundels en wordt er nog steeds heel veel uit gespeeld. Zijn bewerkingen zijn romantisch geïnspireerd en onderscheiden zich door het zeer toegankelijk idioom.

 

Naast al zijn bundeltjes met bewerkingen over de psalmen en gezangen verscheen in 2003 zijn Koraalboek over de 150 Psalmen. Onder de titel “U alleen, U loven wij” is deze uitgegeven bij uitgeverij den Hertog. Bij de bladmuziekafdeling in onze winkel zijn al deze uitgaven nog steeds veel gevraagd.

Leen was jarenlang een goede vriend. Onze gesprekken ( en echt niet alleen over orgels ) op de vele zaterdagochtenden tijdens een kopje koffie zijn een prachtige herinnering aan deze muzikale medemens.

Leen Schippers werd 81 jaar.