INFO Hauptwerk

Op deze pagina wordt basisinformatie gegeven over wat Hauptwerk is en wat er nodig is om het programma zelf op de eigen computer te laten werken. Verderop op deze bladzijde staan goede kant-en-klare oplossingen en complete systemen.

Hauptwerk is een computerprogramma dat draait onder Windows maar is ook beschikbaar voor MAC OS. In alweer 2004 is dit ingenieuze programma opgezet door Martin Dyde uit Birmingham. In 2008 heeft het Amerikaanse bedrijf Milan Digital Audio dit programma overgenomen en heeft het  verder ontwikkeld. Meer info hierover zie Wikipedia.

 

Hauptwerk werkt via de computer met digitale geluidsopnames van al de afzonderlijke pijpen uit een pijporgel. Deze samples worden opgeslagen en dan gebruikt om het complete orgel virtueel via de computer weer tot leven te wekken. De bediening gaat via MIDI.  MIDI is standaard aanwezig op alle hedendaagse keyboards, digitale piano’s en natuurlijk ook de digitale klassieke orgels.

De grondgedachte van Hauptwerk, opgenomen geluidssamples van pijpen uit een pijporgel afspelen, is dezelfde als die in de digitale orgel van b.v. Johannus en Content al wordt gebruikt sinds 1989. Door echter gebruik te maken van de computer heeft Hauptwerk een heel flexibele opzet. De uiteindelijke kwaliteit is sterk afhankelijk van de gebruikte sample-set en de beschikbare apparatuur.

Het computerprogramma Hauptwerk is eenvoudig via hun eigen website gratis te downloaden. Sinds december 2019, met het uitbrengen van Hauptwerk V, moet er nu eerst een ‘ ilok-account ‘ worden aangemaakt. Hierna kan het het programma dan 14 dagen worden uitgeprobeerd. In Hauptwerk is een gratis sample-set van een pijporgel aanwezig. Als het programma aan de verwachtingen voldoet kan het daarna worden aangeschaft. Klik op de afbeelding voor de juiste info qua mogelijkheden en prijzen op de website van Hauptwerk.

 

 

De meeste gebruikers van Hauptwerk benutten hun aanwezige digitale klassieke orgel om via de MIDI-OUT van dat instrument Hauptwerk op de computer te bespelen. Zo blijft ook steeds een goed werkend ( en steeds wel snel opstartend ! )  digitaal klassiek orgel beschikbaar als de computer weer eens kuren heeft….

 

 


Een moderne computer ( b.v. I7 of gelijkwaardige AMD-processor en voldoende  werkgeheugen ) met een goede geluidskaart en een MIDI-interface zijn de benodigdheden om te kunnen starten. Het programma Hauptwerk is via hun website dus gratis te downloaden.  Met de gratis meegeleverde sample-set is dan een goede eerste indruk te krijgen hoe Hauptwerk functioneert en of het aan de verwachtingen voldoet.

Bevalt het programma dan kan het worden aangeschaft via de online webshop van Hauptwerk. Ook kan er i.p.v. koop gebruik worden gemaakt van een abonnement. Klik op de afbeelding van Hauptwerk bovenaan deze pagina om hun website te bezoeken voor meer info.

De opzet qua bediening van de registers is op vele manieren aan te passen aan de eigen wensen maar het eenvoudigst gaat dit via een monitor met een touchscreen.

Voor de weergave van de audio kan een hoofdtelefoon rechtsreeks op de geluidskaart van de computer worden aangesloten. De interne versterkers van het aanwezige digitale klassieke orgel kunnen ook prima dienst doen bij de weergave van Hauptwerk. Sluit hiervoor de AUDIO-IN  ( heet soms AUX-IN )  van het orgel aan op de audio-uitgangen van de gebruikte geluidskaart van de computer. Een klein mengpaneel opgenomen in deze aansluiting kan verbetering van de weergave geven. Met de verschillende regelaars van zo’n mengpaneel kan dan de klankkleur wat worden gecorrigeerd waar nodig. Hiervoor kan ook een ( gratis ) equalizer via software worden ingezet.

 

In Hauptwerk V zelf zijn nu ook uitgebreide mogelijkheden aanwezig om de klank aan te passen aan de ruimte of aan de persoonlijke smaak. Hiervoor is echter wel wat meer kennis en ervaring op computergebied nodig.

 

 

 

Op de video hierboven, van Milan Digital Audio zelf, wordt prima uitgelegd hoe eenvoudig is te werken met Hauptwerk.

 

 


COMPLEET SYSTEEM

Natuurlijk is het ook mogelijk om een compleet systeem op maat te laten samenstellen en dit op uw orgel te laten aansluiten geheel aangepast aan uw persoonlijke voorkeur en budget.

Bij  ICT-KATWIJK  kan hun Hauptwerk-specialist, Henk van der Meijden,  u een passend advies geven. Hij kan complete systemen samenstellen en leveren aangepast aan elke situatie. Als na de plaatsing er toch nog aanpassingen nodig zijn kan dit, heel gemakkelijk, via internet op afstand gebeuren.

Als u “in zee” gaat met ICT-KATWIJK hoeft er dus zelf geen materiaal worden aangeschaft of allerlei lastige computerproblemen worden opgelost. U krijgt u een compleet optimaal werkend en afgeregeld Hauptwerk-systeem aangesloten op uw eigen orgel klaar voor gebruik.

Bovendien wordt een extra harde schijf in de computer als ‘back up‘ geplaatst. Hiermee kan altijd, door een simpele keuze bij het opstarten van de computer worden teruggegaan naar de laatst wel goed werkende instellingen. KLIK op de afbeelding van ICT-KATWIJK voor meer info.

Op onze website is een voorbeeld van een orgel met compleet Hauptwerk-systeem HIER te bekijken.

 


 

 

TOCH LIEVER EEN KANT-EN-KLARE OPLOSSING ?

Als de bovenstaande werkwijze niet echt aan u besteed is dan staan hieronder mooie kant-en-klare oplossingen.

 

 

CONTENT

Bij Content zijn complete orgels ontwikkeld met daarin Hauptwerk al geïnstalleerd vanuit de fabriek. De bediening is door Content geheel aangepast met de organist als uitgangspunt. De speeltafels zijn fraai vormgegeven. Content staat bekent om de zeer goede audio-weergave en betrouwbare techniek.

Als organist zijn deze instrumenten zonder ook maar enige computerkennis gewoon te bedienen. Gewoon lekker op het orgel spelen dus. Dit is mogelijk doordat Content een eenvoudige duidelijke bediening heeft ontwikkeld met gebruik van of displays of gewone registerschakelaars.

Er kan, indien nodig, op afstand vanuit de fabriek van Content via een normale internetverbinding aanpassingen of uitbreidingen worden gedaan in het orgel.

Verder biedt Content nog de z.g. Hauptwerk-box. Dit is een kant-en-klaar systeem met Hauptwerk dat direct op een al aanwezig klassiek orgel via MIDI kan worden aangesloten. Hierbij hoeft dus niets zelf worden uitgezocht of worden ingesteld want dat is allemaal al door de experts van Content gedaan. In hun showroom in Ermelo kunnen alle mogelijkheden uitgebreid worden gedemonstreerd.

 

KLIK op de afbeelding voor meer info over deze orgels op de website van Content.

 

 

 

 

 

JOHANNUS – LiVE

De mooiste oplossing biedt Johannus met hun orgels uit de LiVE-serie. De techniek van de LiVE werkt niet met een toch soms best kwetsbare pc maar via een hiervoor door Johannus zelf speciaal ontwikkelt modern digitaal concept. De Johannus-LiVE is dus geen computerprogramma maar een echt volwaardig geheel zelfstandig virtueel pijporgel.

Momenteel zijn er een heel aantal interessante sample-sets van allerlei soorten pijporgels beschikbaar voor de LiVE. Twee voorbeelden zijn een zeer fraai orgel van Cavaillé-Coll uit Parijs en en het prachtige orgel van Vater-Müller uit de Oude Kerk in Amsterdam.


KLIK OP 
de afbeeldingen voor meer info

 

 

 

 

 

De sample-sets van de Johannus-LiVE en Hauptwerk zijn onderling NIET uitwisselbaar. Johannus maakt voor de LiVE zelf de eigen unieke sample-sets van de mooiste pijporgels. Dit wordt gedaan volgens een door hun zelf ontwikkelde geavanceerde methode. Bij de Johannus LiVE wordt de kwaliteit dus helemaal door Johannus zelf bepaald voor zowel de techniek, de bediening, de sample-sets als ook de audio-weergave.

Met de LiVE-serie heeft Johannus echt de toon gezet voor topkwaliteit in de wereld van het virtuele orgel. Kom eens luisteren in onze winkel in Nieuw Vennep naar deze prachtige orgels.

 


 


ANDERE LEVERANCIERS

Er zijn ook verschillende andere leveranciers die kant en klare orgels met Hauptwerk aanbieden.
Dit zijn veelal bedrijven die leuke kasten maken met daarin de benodigde computer en techniek.
Het valt op dat er aardig wat verloop is bij deze meestal kleine bedrijven waardoor toekomstige service best eens moeilijk kan worden.


Let dus op want een computer van b.v. 5 jaar vinden ze in de digitale wereld al ontzettend oud.