Hauptwerk

Op deze pagina wordt basisinformatie gegeven over wat Hauptwerk is en wat er nodig is om het programma zelf op de eigen computer te laten werken. Verder staan onderaan deze pagina goede kant-en-klare oplossingen.
Het computerprogramma Hauptwerk is eenvoudig via hun eigen website gratis te downloaden om het eerst eens uit te proberen. Als het aan de verwachtingen voldoet is het daar ook te bestellen. Klik op de onderstaande afbeelding voor de juiste info hierover.

 

 

Hauptwerk is een computerprogramma dat draait onder Windows maar is ook beschikbaar voor MAC OS. In alweer 2004 is dit ingenieuze programma opgezet door Martin Dyde uit Birmingham. In 2008 heeft het Amerikaanse bedrijf Milan Digital Audio dit programma overgenomen en heeft het  verder ontwikkeld. Meer info hierover zie Wikipedia.

Hauptwerk werkt met digitale geluidsopnames van al de afzonderlijke pijpen uit een pijporgel. Deze samples worden opgeslagen en dan gebruikt om het complete orgel virtueel via de computer weer tot leven te wekken. De bediening gaat via MIDI.  MIDI is standaard aanwezig op alle hedendaagse keyboards, digitale piano’s en natuurlijk ook de digitale klassieke orgels.

De grondgedachte van Hauptwerk, opgenomen geluidssamples van pijpen uit een pijporgel afspelen, is dezelfde als die in de digitale orgel van b.v. Johannus en Content al wordt gebruikt sinds 1989. Door echter gebruik te maken van de computer heeft Hauptwerk een heel flexibele opzet. De uiteindelijke kwaliteit is sterk afhankelijk van de gebruikte sample-set en de beschikbare apparatuur.KLIK
op de bovenstaande afbeelding van het doosje van Hauptwerk voor meer info op hun website

 

 

Op de film hierboven, van Milan Digital Audio zelf, wordt prima uitgelegd hoe eenvoudig is te werken met Hauptwerk.

 

 

 

De meeste gebruikers van Hauptwerk benutten hun aanwezige digitale klassieke orgel om via de MIDI-OUT van dat instrument Hauptwerk op de computer te bespelen. Zo blijft ook steeds een goed werkend ( en steeds wel snel opstartend ! )  digitaal klassiek orgel beschikbaar als de computer weer eens kuren heeft…

 

 

Een moderne computer ( goed resultaat met een I7-proccesor en 8 of 16 GB RAM werkgeheugen ) en een MIDI-interface is in feite alles wat nodig is om al te kunnen starten. Het programma Hauptwerk is via hun website gratis te downloaden en uit te proberen.  Met de gratis meegeleverde sample-set is dan een goede eerste indruk te krijgen hoe Hauptwerk functioneert en of het aan de verwachtingen voldoet.

Bevalt het programma dan kan het worden aangeschaft via de online webshop van Hauptwerk. Klik op de afbeelding van Hauptwerk bovenaan deze pagina om hun website te bezoeken.

In Hauptwerk is het ook mogelijk om behalve sample-sets van verscheidene mooie pijporgels ook theater- of bioscoop-orgels te bespelen.  De opzet qua bediening is op vele manieren aan te passen aan de eigen wensen.

 

 

De interne versterkers van het aanwezige digitale klassieke orgel kunnen ook dienst doen bij de weergave van Hauptwerk. Sluit hiervoor de AUDIO-IN  ( heet soms AUX-IN )  van het orgel aan op de uitgangen van de gebruikte geluidskaart van de computer. Hiermee klinkt het direct al vele malen beter dan de luidsprekers van de computer zelf.

Nog beter is het om in deze aansluiting een klein mengpaneel op te nemen. Met de verschillende regelaars van zo’n mengpaneel kan dan de klankkleur en het volume worden gecorrigeerd waar nodig.

Bovendien kan op deze wijze zo ook de interne digitale nagalm van het digitale orgel worden ingezet voor het Hauptwerk-systeem.

 

 

TOCH LIEVER EEN KANT EN KLARE OPLOSSING  ?

Als de bovenstaande werkwijze niet echt aan u besteed is dan zijn er ook nog mooie kant-en-klare oplossingen.

 

 

CONTENT

 

 

Bij Content zijn complete orgels ontwikkeld met daarin Hauptwerk al geïnstalleerd vanuit de fabriek. De bediening is door Content geheel aangepast met de organist als uitgangspunt. De speeltafels zijn fraai vormgegeven. Content staat bekent om de zeer goede audio-weergave en betrouwbare techniek.

Als organist zijn deze instrumenten zonder ook maar enige computerkennis gewoon te bedienen. Gewoon lekker op het orgel spelen dus. Dit is mogelijk doordat Content een eenvoudige duidelijke bediening heeft ontwikkeld met gebruik van of displays of gewone registerschakelaars.

Er kan, indien nodig, op afstand vanuit de fabriek van Content via een normale internetverbinding aanpassingen of uitbreidingen worden gedaan in het orgel.

Verder biedt Content nog de z.g. Hauptwerk-box. Dit is een kant-en-klaar systeem met Hauptwerk dat direct op een al aanwezig klassiek orgel via MIDI kan worden aangesloten. Hierbij hoeft dus niets zelf worden uitgezocht of worden ingesteld want dat is allemaal al door de experts van Content gedaan. In hun showroom in Ermelo kunnen alle mogelijkheden uitgebreid worden gedemonstreerd.

 

KLIK op de afbeelding voor meer info over deze orgels op de website van Content.

 

 

 

 

 

JOHANNUS – LiVE

 

De mooiste oplossing biedt Johannus met hun orgels uit de LiVE-serie. De techniek van de LiVE werkt niet met een toch soms best kwetsbare pc maar via een hiervoor door Johannus zelf speciaal ontwikkelt modern digitaal concept. De Johannus-LiVE is dus geen computerprogramma maar een echt volwaardig geheel zelfstandig virtueel pijporgel.

Momenteel zijn er een heel aantal interessante sample-sets van allerlei soorten pijporgels beschikbaar voor de LiVE. Twee voorbeelden zijn het beroemde orgel van Bätz uit de Dom in Utrecht en die van het prachtige orgel van Silberman uit de Hofkirche in Dresden.


KLIK OP 
de afbeeldingen voor meer info

 

 

 

 

 

De sample-sets van de Johannus-LiVE en Hauptwerk zijn onderling NIET uitwisselbaar. Johannus maakt voor de LiVE zelf de eigen unieke sample-sets van de mooiste pijporgels. Dit wordt gedaan volgens een door hun zelf ontwikkelde geavanceerde methode. Bij de Johannus LiVE wordt de kwaliteit dus helemaal door Johannus zelf bepaald voor zowel de techniek, de bediening, de sample-sets als ook de audio-weergave.

Met de LiVE-serie heeft Johannus echt de toon gezet voor topkwaliteit in de wereld van het virtuele orgel. Kom eens luisteren in onze winkel in Nieuw Vennep naar deze prachtige orgels.

 

 

 

ANDERE LEVERANCIERS

Er zijn ook verschillende andere leveranciers die kant en klare orgels met Hauptwerk aanbieden.
Dit zijn veelal bedrijven die leuke kasten maken met daarin de benodigde computer en techniek.
Het valt op dat er aardig wat verloop is bij deze meestal kleine bedrijven waardoor toekomstige service best eens moeilijk kan worden.


Let dus op want een computer van b.v. 5 jaar vinden ze in de digitale wereld al ontzettend oud.