‘INTONAT PRO’ voor Johannus en Monarke

Met het programma Intonat Pro is het mogelijk  om verscheidene interne instellingen van een Johannus-orgel m.b.v. een computer aan te passen. Johannus heeft in eigen beheer dit programma speciaal hiervoor ontworpen. De standaard MIDI-aansluiting van het orgel wordt gebruikt voor de communicatie tussen orgel en computer. In 1996 ( 9500-techniek ) was de aansluitmogelijkheid voor Intonat Pro nog als optie leverbaar. Na 1997 zijn alle Johannus- en Monarke-orgels standaard voorzien van een aansluiting voor Intonat Pro.

Intonat Pro V 2.0 was de eerste versie die beschikbaar kwam voor gebruik ook buiten de fabriek. Door de jaren heen zijn steeds nieuwe series orgels met sterk verbeterde samplingstechniek ontwikkeld. Na de 9500-techniek zijn orgels met o.a. de 9700-, 8000-, T9000- en de Orange Core-techniek uitgebracht door Johannus. Hiervoor zijn steeds meer uitgebreide en verbeterde versies van het intonatie-programma uitgebracht zoals V 3.0,  3.1, 3.2,  4.0,  5.0 en 5.1. Deze versies zijn onderling niet compatibel.

Voor de huidige series orgels zijn de versies Intonat Pro V 5.2 en V 6.0 beschikbaar. In deze nieuwste versies kan de keuze worden gemaakt uit vijf verschillende samples voor elk register. Het volume kan per toets en per register worden aangepast. Voor elk register is de klankkleur via een bass- en een treble-regelaar in ruime mate te corrigeren. De tremulanten kunnen qua snelheid en diepte per klavier en zelfs per register worden ingesteld. Kleine toonhoogteverschillen voor het z.g. chorus-effect kunnen worden aangebracht zodat de klank levendig blijft ook bij grotere registraties. Bij sommige grotere orgels van Johannus en bij Monarke kunnen van de meervoudige vulstemmen als b.v. de Mixtuur, Cornet of de Scherp zelfs ook de verschillende koren individueel worden aangepast.

 

Voor de orgels uit de allernieuwste LiVE-serie is Intonat Pro V 7 uitgebracht met nog meer mogelijkheden om deze orgels aan te kunnen passen aan smaak en / of ruimte.

 

De intonatie van een Johannus aanpassen kan dus ter plekke gebeuren. Bij elke levering van een nieuw orgel biedt ons bedrijf de GRATIS mogelijkheid om, indien gewenst, aanpassingen te laten uitvoeren aan de intonatie van het instrument. Onze laptop wordt dan tijdelijk op het orgel aangesloten. De gewijzigde instellingen worden daarna vast opgeslagen in het geheugen van het instrument.

Maar ook als na enkele jaren gebruik van het orgel de wensen qua intonatie zijn veranderd is de klank nog steeds door ons aan te passen.

 

 

 


Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf het programma Intonat Pro aan te schaffen. Word zelf “intonateur” ! Het programma draait onder Windows XP of hoger. Aan de te gebruiken computer wordt geen erg hoge eisen gesteld. De aansluiting voor de MIDI op de computer gaat simpel via een extra USB-MIDI-interface zoals b.v de YAMAHA UX-16.

Elk orgel heeft wel steeds de juiste versie van het intonatie-programma nodig. Aan de hand van het type orgel en het serienummer kunnen wij de juiste versie bepalen.


Verkoopprijs Johannus – INTONAT PRO 150

 


VOOR 1996:      INTONAT-10


Het begin van de mogelijkheid om eenvoudig de intonatie van de orgels van Johannus aan te passen kwam in 1994. Voor de laatste serie orgels met de z.g. M114-techniek, zoals b.v. de OPUS 1210, kwam een kastje, INTONAT-10, dat via een optionele stekker op het orgel kon worden aangesloten. Het volume per toets en per register kon hiermee worden ingesteld. Ook de aanspraak, de toon en stemming konden worden beïnvloed. Met de INTONAT-10 kon een orgel zo, in beperkte mate, worden afgestemd op de individuele wensen van de organist.

Voor service-doeleinden heeft ons bedrijf de INTONAT-10 nu nog steeds beschikbaar.
Ook na al die voorbijgegane jaren kan door ons, indien gewenst, een orgel met een beschikbare INTONAT-10-aansluiting dus nog steeds worden aangepast aan de individuele wensen.