HUIS EN KOORORGELS

Speciaal voor gebruik in huis of de kleinere kerkgebouwen is door ons een compact pijporgel ontworpen. Zeker in de huiskamer maar ook in een kleinere kerkruimte of bij gebruik als koororgel, waar creatief met de beschikbare ruimte moet worden omgesprongen, is dit orgel zeer goed inzetbaar. Door op een juiste en doordachte wijze gebruik te maken van het z.g. unit-systeem hebben wij deze pijporgels  alle gewenste kwaliteiten kunnen geven.

ONTWIKKELING

Sipke de Wit (1919-1997 ), de oprichter van het bedrijf, heeft heel veel research gestoken in het verkrijgen van een zo evenwichtig mogelijk klankbeeld voor deze pijporgels met het unit-systeem. Dankzij b.v een speciaal verloop in de mensuren van de verschillende registers ( eigen ontwikkeling ) wordt een optimaal resultaat bereikt.
Het pijpwerk wordt grotendeels in ons eigen orgelbouw-atelier vervaardigd. De pijpen voor het front worden gemaakt door de meer dan 100-jarige
Orgelpijpenmakerij Jac. Stinkens in Zeist.

Door op goed doordachte manier gebruik te maken van het unit-systeem is een compact maar toch veelzijdig instrument beschikbaar. Voor deze tractuur wordt alleen gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen.

De, soms best terechte, kritiek op het unit-systeem is door al onze aanpassingen, op de meest belangrijke punten, hierdoor vrijwel geheel ondervangen.

DE STANDAARD UITVOERING

Speciaal ontworpen hebben wij een orgel dat zeer geschikt is voor gebruik in de huiskamer maar ook als orgel of koororgel in kerk of aula. Een mogelijke uitvoering staat rechts afgebeeld.

Dispositie standaard orgel

PEDAAL

MANUAAL  I 

MANUAAL I

Subbas 

16'

Prestant         

8'

Bourdon           

8

Gedekt

8'

Holpijp    

8'

Prestant           

4'

Fluit                

4'

Octaaf            

4'

Fluit                 

4'

Octaaf         

2'

Fluit               

4'

Nasard              

2 2/3'

 

 

Quint            

2 2/3'

Woudfluit         

2'

 

 

Octaaf            

2'

Quint              

1 1/3'

 

 

Terts              

1 3/5'

Tremulant

 

2 klavieren met 54 toetsen ( C t/m f ''' )
Pedaal 27 toetsen ( C t/m d ' )
18 tuimelregisters
De tractuur is rein elektrisch
Het systeem is het unit-systeem
Grondstemmen: Holpijp en Prestant  
Groot octaaf van Subbas 16' repeteert

 

Uitgebreide dispositie

PEDAAL

MANUAAL I                          

MANUAAL II                          

Subbas

16'

Bourdon        

16'

Bourdon   

8'

Gedekt

8'

Prestant

8'

Gamba

8'

Prestant           

4'

Holpijp         

8'

Prestant        

4'

Kromhoorn     

8'

Octaaf         

4'

Roerfluit        

4'

Schalmei      

4'

Fluit           

4'

Salicet           

4'

Pedaal + I

 

Quint          

2 2/3'

Nasard            

2 2/3'

Pedaal + II

 

Octaaf       

2'

Woudfluit      

2'

 

 

Terts        

1 3/5 '

Quint           

1 1/3'

 

 

Vox Humana 

8'

Hobo         

8'

 

 

Manuaal  I + II

 

Tremulant

 

2 klavieren met 54 toetsen ( C t/m f ''' )
Pedaal 27 toetsen ( C t/m d ' )
27 trekregisters
De tractuur is rein elektrisch
Het systeem is het unit-systeem
Grondstemmen: Holpijp, Prestant en Gamba
De tongwerken en de Subbas 16' zijn digitale toevoegingen
 Het standaard orgel is zo compact en effectief mogelijk ontworpen. Het gehele orgel, compleet met de windvoorziening, zit in een afgesloten kastje van 140 cm breed en 55 cm diep ( zonder pedaal ). De hoogte is 150 cm. In vrijwel elke huiskamer of kleine kerk is dit orgel dan ook goed te plaatsen.
   

De eenvoudigste uitvoering maakt gebruik van 2 grondstemmen. Zouden we hiermee een orgel met een mechanische tractuur maken dan zou dit een leuk instrumentje worden met 1 klavier en 2 registers.
Voor de meeste doeleinden is dit echter wel zeer beperkt. Onze toepassing geeft een grote verruiming van de mogelijkheden. Nu hebben we 2 goed zelfstandige klavieren en een onafhankelijk te registreren pedaal beschikbaar. Het pijporgel kan door al onze toepassingen zeer compact worden uitgevoerd. Voor begeleiding, studie en spelen van allerlei literatuur is dit nu zo een zeer interessant en veelzijdig instrument.Korte (amateur)film over een huispijporgel van S.de Wit & Zn.:

VARIATIES OP EEN THEMA

Naast het standaard model zijn, er in overleg, allerlei uitvoeringen mogelijk. Voor elke toepassing wordt het instrument op maat gebouwd. Het orgel kan dan ook met trekregisters, een front of extra registers worden uitgebreid. Aanpassingen zijn, in overleg, mogelijk qua vormgeving, registers, houtsoort en afmetingen.

NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Intrede digitale techniek in de orgelbouw

In de eeuwenlange traditie van de pijporgelbouw werd steeds gebruikgemaakt van de nieuwste materialen, technieken en vindingen. Ook in deze tijd hebben nieuwe technieken, in de loop der jaren, hun plaats verworven in onze orgelbouw. De besturing van het z.g. unitgedeelte wordt door ons nu geheel 'digitaal' uitgevoerd. Dit beïnvloedt natuurlijk de klank van de pijpen op geen enkele wijze maar bevordert de betrouwbaarheid en schept extra mogelijkheden. Een interessante uitbreiding is inmiddels ook de toevoeging van digitaal gesamplede registers. In hoogwaardige techniek uitgevoerd zijn nu uitbreidingen mogelijk die voorheen niet konden vanwege ruimtegebrek of financiën. Een prachtig tongwerk of levensechte Subbas laat zich fantastisch combineren met dit pijporgel. Het pijporgel in onze showroom heeft enkele digitaal toegevoegde registers. Zie voor de complete dispositie van het orgel hier onder.

MIDI

Bovendien heeft elk nieuw instrument nu ook standaard een MIDI-IN en een MIDI-OUT aansluiting. Dit opent weer vele tot nu toe ongekende interessante mogelijkheden zoals notatie- of sequence-programma's of het gebruik van Hauptwerk of het gratis alternatief  "Grand Orgue" via de computer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 "Door gebruik te maken van hoogwaardige moderne materialen verkrijgen we een betrouwbaar en duurzaam pijporgel. Door toepassing van de speciale mensuren van de registers en de intonatie wordt zeker ook muzikaal en artistiek een optimaal inzetbaar instrument verkregen."
Meer informatie is te vinden in onze bedrijfsbrochure :


Klik op de bovenstaande afbeelding om deze brochure in pdf-formaat ( grootte circa 1 MB ) te downloaden.