GEREFORMEERD KERK -WILDERVANK

Het orgel van de Gereformeerde Kerk in Wildervank ( Gr.) is gebouwd door de E.F. Walcker uit Ludwigsburg in Duitsland. Het instrument draagt opus-nummer 1747 en werd gebouwd in het jaar 1913. Het werd twee jaar eerder afgeleverd dan het bekende grotere instrument van dezelfde bouwer dat nu in Doesburg staat. In tegenstelling tot deze grote broer was het orgel in Wildervank niet met een electro-pneumatische maar met een compleet pneumatische tractuur uitgerust. Het was, volgens de werklijst van Walcker, een orgel met 2 klavieren en pedaal en het had 24 registers. Het pijporgel in Wildervank werd, net als het Walcker-orgel dat nu in Doesburg staat, geschonken aan de kerk door de echt Groningse ondernemersfamilie Bosch.

Voor meer geschiedenis over dit orgel zie het speciale jubileumboek onderaan deze bladzijde.

Restauratie 2001

In 2001 is door ons het orgel volledig gerestaureerd. De dispositie is grotendeels weer teruggebracht naar voor de veranderingen die in de jaren 60 van de vorige eeuw waren aangebracht. 

Bij de toenmalige verandering is een poging gewaagd om het orgel aan te passen aan de klank van de toen heersende "Neo Barok periode". O.a. werden strijkers  opgeofferd en de Mixtuur qua samenstelling gewijzigd. Zeker vanuit hedendaags perspectief gezien was deze ingreep door een Duitse orgelbouwer niet echt passend bij het klankidioom van dit bijzondere orgel. Nu is de dispositie en de intonatie van het instrument weer volkomen in evenwicht.

 

De dispositie vanaf 2013 :

 PEDAAL

 MANUAAL I      Hoofdwerk

 MANUAAL II       Zwelwerk

 1-Contrabass 

16'

11-Bourdon         **

16'

26-Geigenprincipal 

8'

 2-Subbass 

16'

12-Principal        **

8'

27-Synthematophon 

8'

 3-Gedecktbass    **

16'

13-Doppelflöte 

8'

28-Lieblich-Gedeckt  

8'

 4-Oktavbass      ** 

8'

14-Dolce              * 

8'

29-Violflöte                * 

8'

 5-Gedeckt 

8'

15-Oktave 

4'

30-Vox Celeste

8'

 6-Oktave           **

2'

16-Flöte              * 

4'

31-Flûte-Harmonique  *

4'

 7-Posaunenbass 

16'

17-Oktave          ** 

2'

32-Quinte 

2 2/3 '

 8-Ped. + I

 

18-Mixtur 

3-4 fach

33-Gemshorn

2'

 9-Ped. + I 

super

19-Cornett           *

4 fach

34--Cornett                 * 

4 fach

10-Ped. + II

 

20-Trompete 

8'

35-Oboe                    *
8'
   

21-Oboe             *

8'

36-Man. II
sub
   

22-Man. I 

super  37-Man. II
super
   

23-Man. I + II

 

38-Tremulant   
   

24-Man. I + II 

sub

   
   

25-Man. I + II 

super

   

** Gebruikt op zowel hoofdwerk als pedaal
*  Gebruikt op zowel hoofdwerk als zwelwerk

Klavieren 2 x 56 toetsen ( C t/m g ''')
Pedaal 30 toetsen (C t/m f ')
Tractuur is electro-pneumatisch
Zweltrede voor Manuaal II
GC  - Generaal Crescendo pedaal  -  10 stappen
AP  - Automatisch Pedaal   
TA  - Tongwerken Af

 

Voor info over dit orgel bij "Orgelnieuws' :
http://www.orgelnieuws.nl/wildervank-viert-100-jaar-walcker-orgel 

 

JUBILEUMBOEK

 

Tijdens het concert op 27 april 2013 was ook de presentatie van het jubileumboek " Honderd jaar Walckerorgel in Wildervank " . Dit is een fraaie uitgave met 80 bladzijden vol verhalen en afbeeldingen over het orgel . Klik op het plaatje voor meer info hoe dit boek is te verkrijgen.

2001 en 2013

Registers die in de jaren 60 verloren waren gegaan, zoals b.v. de Synthematophon, zijn gedeeltelijk gereconstrueerd en/of aangevuld. De dispositie is aangevuld met enkele goed bruikbare en ook verantwoorde wijzigingen zoals de Gedeckt 8' op het pedaal.
De tractuur was geheel pneumatisch. Deze is nu veranderd in het veel betrouwbaardere en snellere electro-pneumatische systeem. Een nieuwe speeltafel is geplaatst op een veel betere plek voor de organist die nu goed contact heeft met zijn orgel en met de kerk. De oude speeltafel bleef op z'n oude plek staan als een "historisch monument".

Het klankbeeld van het instrument is door ons weer volledig teruggebracht binnen het orginele concept van het orgel uit de Duitse romantiek.

Uitbreidingen 2013

In 2013 vierde dit orgel zijn honderdjarig jubileum. Om dit jubileum extra luister bij te zetten werd het orgel uitgebreid met 2 registers geheel in de stijl van dit orgel. Een nieuwe Oboe 8' is zowel gedispositioneerd op het hoofdwerk als ook op het zwelwerk. Als zwevende strijker is een Voix Celeste 8' bijgeplaatst op het Zwelwerk. Ook extra bijgeplaatst zijn een sub- en super-koppel voor het zwelwerk. Zo is de totale gebruikswaarde van dit orgel weer enorm toegenomen. 

Organist Pieter Pion heeft op 27 april 2013 het vernieuwde orgel gepresenteerd met een veelzijdig concert.

 Zie voor meer info over het orgel het verslag van deze restauratie in de "ORGELVRIEND" april 2002.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRATIS ALS VIRTUEEL ORGEL !Dit pijporgel is ook als geheel GRATIS virtueel pijporgel beschikbaar. Zie: http://mictes.de/sampleset-walcker-wildervank


De complete sampleset voor "Hauptwerk" maar ook voor het gratis verkrijgbare computerprogramma "Grand Orgue' is te downloaden. Volg hiervoor de aanwijzingen op de website.


Willem van Twillert bespeelt het Walcker-orgel in Wildervank: