OP DEZE PAGINA ALLERLEI FOTO'S OVER ONS BEDRIJF EN ONZE ACTIVITEITEN

'Scroll' naar beneden om alle foto's te bekijken.

 

 


Oktober 2017


'de doortocht'  Purmerend


 

 HERPLAATSING PIJPORGEL

 


Het pijporgel is in 1970 door Ernst Leeflang uit Apeldoorn gebouwd voor de Stadsdennenkerk in Harderwijk. Adviseur bij de bouw was Henk Leendertse.
Het instrument met een geheel mechanische tractuur heeft 11 stemmen waarvan 5 op elk manuaal en een Subbas 16' voor het pedaal. De Tremulant is in 2001 toegevoegd.

 

 

 

 

 

 

 In oktober 2017 is het orgel door onze firma herplaatst in kerkgebouw 'de Doortocht' van de Hersteld Apostolische Zendinggemeente in Purmerend. De intonatie van het orgel is hierbij aangepast aan de nieuwe opstelling in deze kerkzaal.
L

 

 

 

 

 

 

Najaar 2017 - Bergeijk

Het pijporgel is door onze firma gebouwd in 1977 voor de eerste eigenaar. Het instrument werd toen gedurende zijn studie aan het Brabants Conservatorium gebruikt.
Na zijn studie is het orgel geplaatst in zijn ruime muziekstudio waar ook nog enkele historische vleugels en een harmoniums staan opgesteld. Het orgel wordt steeds vrijwel dagelijks bespeeld.

In het najaar van 2017 is er door ons wat onderhoud gepleegd aan dit instrument.De diispositie:

PEDAAL

MANUAAL  I 

MANUAAL II

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon

8'

Gedekt

8'

Holpijp

8'

Fluit

4'

Fluit  

4'

Octaaf

4'

Nasard

2 2/3'

Octaaf

2'

Quint

2 2/3' Woudfluit 2'

 

 

Octaaf

2' Quint

1/3'

   

Terts

3/5'

Tremulant

 

 
2 klavieren met 54 toetsen ( C t/m f ''' )
Pedaal 27 toetsen ( C t/m d ' )

De tractuur is rein elektrisch
Het systeem is het unit-systeem
Grondstemmen: Holpijp 8' en Prestant 2'  
Het groot octaaf van Subbas 16' van het pedaal is een z.g. " akoestische 16' "

 

 

 

KLIK HIER of op de foto voor meer info

 

 

 

 

Atelier zomer 2017
In ons orgelbouw-atelier zijn ook in de zomer altijd weer volop activiteiten. Er wordt aan verscheidene projecten gewerkt.

 


Op de foto is Joost de Wit bezig met de kleinste pijpen van een Holpijp 8'. Alle pijpen van dit register zijn hersteld, schoongemaakt en voorzien van nieuw rood vilt voor de hoeden.

Op de intoneertafel in ons atelier zijn nog wat aanpassingen aan de klank van dit register gedaan. Hierna zijn deze pijpen weer teruggeplaatst in het pijporgel van de betreffende kerk en verder afgewerkt.


 
KLIK HIER of op de foto voor meer info

 

 

 


 

Mei 2017

"de Bron"   -  Amsterdam


Het pijporgel is gebouwd in 1939 door de firma Hendrik Spanjaard uit Amsterdam. Het instrument met 2 manualen en pedaal heeft 23 stemmen.


In 2017 is dit instrument door ons bedrijf grondig hersteld. Magneten, membranen, bedrading werden vernieuwd. Het pijpwerk is hersteld. De speeltafel is verplaatsbaar gemaakt. De overbrenging tussen speeltafel en de orgelkamer is nu digitaal uitgevoerd.


Op de foto is de onderzijde van de lade van het hoofdwerk te zien. De membraanlatten zijn hier verwijderd waardoor de tonnetjes te zien zijn die de kegels in de lade op moeten oplichten. De stenen onderaan zijn de gwichten voor de balg van het hoofdwerk.
<< KLIK OP DE FOTO VOOR MEER INFO

 

 

 

 

April 2017

Notre Dame de la Garde   -  Marseille

 

Het pijporgel is gebouwd in 1982 door onze firma voor een particulier in Hoorn. In 2017 is dit instrument herplaatst in de crypte van de Notre Dame de la Garde in Marseille ( Fr. ).

 

 


Het pijporgel heeft een rein-elektrische tractuur en heeft 2 manualen en een pedaal. Er zijn 3 grondstemmen. Door gebruik te maken van het unit-systeem is een veelzijdige dispositie met 16 sprekende registers beschikbaar.


 

 

 

 
<<  Klik op de foto voor meer info. 

 

 

 

Maart 2017

Uitzichtkerk  H.A.Z.K. -  Arnhem

 

 
Het pijporgel is gebouwd in 1985 door onze firma voor een particulier in Biddinghuizen. In maart 2017 is dit instrument herplaatst in de Uitzichtkerk te Arnhem.


Het pijporgel heeft een rein-elektrische tractuur en heeft 2 manualen en een pedaal. Er zijn 4 grondstemmen. Door gebruik te maken van het unit-systeem is een veelzijdige dispositie met 19 sprekende registers beschikbaar.


Op de foto zit Joost de Wit achter het orgel.


<  Klik op de foto voor meer info. 

 

 

 

Februari 2017

First Church of Christ, Scientist
Amsterdam

Het pijporgel in deze kerk is gebouwd in 1937 door H.W. Flentrop uit Zaandam. Dit instrument met 2 manualen en pedaal heeft 22 registers. De tractuur is electro-pneumatisch. Er zijn  2 pijpenkamers links- en rechts-voor in de kerkzaal. De beide fronten zijn uitgevoerd in koper. 

In 2017 zijn onderhoudswerkzaamheden verricht door ons bedrijf aan het mechaniek van dit orgel.


 
Op de foto is de rechterzijde van het orgel te zien. Het linkerdeel staat aan de andere kant van het liturgisch centrum.

 

 

 

 

 

December 2016

Nieuwe Kerk  - Haarlem


Het pijporgel is gebouwd in 1523 door Jan van Covelen voor de Bavo in Haarlem. De kas, door van Hagerbeer, dateert van 1658. In 1791 is het orgel overgeplaatst naar de Nieuwe Kerk. In de loop der eeuwen is het instrument aangepast en uitgebreid door o.a. de orgelmakers  Hess, Knipscheer en van Vulpen.. Meer info zie  HIER.

Werkzaamheden eind 2016 aan het orgel:

Nadat de kerkruimte grondig was opgeknapt in de loop van 2016 moest ook het orgel weer bespeelbaar worden gemaakt.. Het instrument is volledig ingepakt geweest tijdens de bouwwerkzaamheden in de kerk maar toch erg vervuild. Het pijporgel is  door ons eind 2016  schoongemaakt, afgeregeld en weer gestemd.


Delen van het pijpwerk bleken zeer ernstig aangetast door corrosie. Deze pijpen zijn hersteld in de originele stijl en met de juiste, historisch verantwoorde, materialen. Dit natuurlijk in goed overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ( voorheen Monumentenzorg ).
In maart 2017 zijn de herstelde en deels gereconstrueerde pijpen teruggeplaatst in het instrument.Op de foto kijkt Udo de Wit vanuit de orgelkas op een deel van het uitgenomen pijpwerk dat op planken op de kerkvloer ligt.

  

 

Oktober 2016


Werkplaats in Nieuw Vennep

Opbouw nieuw pijporgel

 

 

 

 


Joost de Wit bezig met het intoneren van een pijp van de Prestant 8'KLIK HIER
of op de foto voor meer info

 

 

 

 

 

 

November 2004 
Sacramentskerk te Gouda


Demontage pijporgel

Het orgel is gebouwd in 1956 door B. Pels & Zoon uit Alkmaar en kreeg opusnummer 398. Het instrument heeft 24 stemmen. De tractuur is electro-pneumatisch.

Het pijporgel is door ons uit de Sacramentskerk verwijderd en overgeplaatst naar de Sint Joseph in Gouda. De dispositie bleef hierbij ongewijzigd. De speeltafel staat nu beneden in de kerkruimte opgesteld.Op de foto is te zien hoe de oude opstelling in de Sacramentskerk was. Joost de Wit, links met de groene stofjas, in overleg tijdens het uitnemen van de pijpen van het hoofdwerk.

 

 

 

2016

"Schaapskooi" Landsmeer (NH)


Onderhoud aan het electrische mechaniek
 

 

Het pijporgel is gebouwd in 1964 door de firma Verschueren uit Heythuyzen voor de kapel van de begraafplaats Jaffa in Delft.
In 2004 hebben wij dit orgel herplaatst in de kerkzaal  van de Schaapskooi te Landsmeer. Bij deze plaatsing is het orgel uitgebreid met een Gamba 8' en een Salicet 4' op het bovenklavier.Dit orgel heeft 4 grondstemmen. Een Subbas / Holpijp, een Prestant, een Gamba en een Terts. Via het unit-systeem is hiervan een dispositie samengesteld met totaal 18 registers verdeeld over 2 manualen en het pedaal.

De tractuur van dit pijporgel is rein-electrisch.


In 2016 hebben wij onderhoud gepleegd aan het mechaniek van dit orgel. De magneten onder de pijpen openen en sluiten nu weer correct zonder hinderlijke hangers.

 

 

 

 

 

St. Corneliuskerk in Limmen

Zomer  2016


Herstelwerkzaamheden aan het koororgelDit instrument is gebouwd in het jaar 1963 door Fonteijn & Gaal voor de Andreaskapel in Amersfoort.  In 2002 , ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de  St. Corneliuskerk,  is het orgel naar deze kerk in Limmen overgeplaatst. Het orgel staat rechtsvoor in de kerk en doet dienst als koororgel.
Het is een orgel met een rein-elektrische tractuur. Het instrument heeft heeft 4 grondstemmen. Door het gebruik in dit orgel van het unitsysteem is een dispositie beschikbaar met 17 stemmen verdeelt over 2 manualen en het pedaal.

De verbinding van de speeltafel naar de pijpenkamer was beschadigd. Deze is door ons vernieuwd. Verder zijn er herstellingen en afregelwerkzaamheden uitgevoerd en is het orgel gestemd.
Het hoofdorgel, achter in de Corneliuskerk, is gebouwd in 1920 door Bernard Pels & Zn. uit Alkmaar. In 2011 zijn aan dit pijporgel grote herstelwerkzaamheden verricht. 

  NH kerk - Waverveen

Voorjaar 2016    Restauaratie pijporgel

Het instrument is gebouwd in 1870 door de Amsterdamse orgelbouwer Pieter Flaes voor de Doopsgezinde kerk in Kreil.  Sinds 1977 is het in de kerk van Waverveen opgesteld. Dit orgel met twee manualen en een aangehangen pedaal heeft 9 stemmen. De tractuur is geheel mechanisch.


De bijna 150 jaar oude tractuur van het orgel was hard aan onderhoud toe.

Het gehele pijporgel is inclusief de lades en het mechaniek  ( behalve de kast ) gedemonteerd en naar onze werkplaats in Nieuw Vennep vervoerd. Alle historische materialen werden bij het herstel uiteraard behouden. Na de werkzaamheden in de werkplaats is het orgel weer opgebouwd in de kerk.
 

Na deze restauratie, afgerond in juni 2016, is het orgel weer perfect bespeelbaar. De speeltafel ziet er weer strak en netjes uit en alles functioneert nu weer correct zonder vervelende hangers of doorspraak.<    KLIK OP DE FOTO VOOR MEER INFO
      OVER DEZE RESTAURATIEOp de foto Joost de Wit bezig aan de windvoorziening.


 

 

 

 

 

 

2015   Pretoria ( Zuid Afrika ) 
Nieuwe digitale schakeling voor huispijporgel

Dit huisorgel is gebouwd in 1974 door de Zuid Afrikaanse orgelbouwer Ganser. Het instrument met 2 manualen en een pedaal heeft een rein-elektrische tractuur en er zijn 6 grondstemmen. Via het unit-systeem zijn 32 afgeleide registers beschikbaar.

Het oude electrische schakelsysteem was zodanig versleten en beschadigd dat het niet meer betrouwbaar hersteld kon worden.
Een nieuwe geheel digitaal uitgevoerde schakeling zorgt nu dat het pijporgel weer perfect functioneert.
Via de nieuw bijgeplaatste MIDI-IN en MIDI-OUT -aansluiting kan nu ook de computer worden aangesloten op dit orgel. B.v. Hauptwerk, een notatie- of een sequence-programma kan zo dus eenvoudig worden gebruikt.

Op de foto links de trotse eigenaar Arend van de Wetering en rechts Kees de Wit.  Linksonder in het pijporgel is de nieuwe digitale schakeling te zien.

 

 

 

 

 

2015-2016 Damkerk Hoogezand


Nieuwe registers bijgeplaatst  


 

 

 

Het orgel in de Damkerk te Hoogezand is in 2008 door onze firma gerestaureerd en ook uitgebreid.
Bij deze restauratie is o.a. bijna al het pijpwerk toen vernieuwd en de speeltafel beneden in de kerkruimte geplaatst.

 

In 2015 is het orgel in de Damkerk door ons uitgebreid met twee nieuwe stemmen op het zwelwerk. 
In 2016 is een Subbas 16' toegevoegd aan het pedaal. I.v.m. de beperkte ruimte in de pijpenkamer zijn de grootste pijpen hiervoor liggend aangebracht boven het andere pijpwerk. De oude Subbas bleef gehandhaafd als Zachtbas 16'. 

 

 Op de foto is te zien dat, i.v.m. de zeer beperkte beschikbare ruimte, de lade voor de nieuwe Prestant 4' en Nasard  2 2/3' is opgesteld boven de andere stemmen van het zwelwerk.


KLIK HIER OF OP DE FOTO VOOR MEER INFO

 

 

 

 

 

 

2015   RK St. Bavo  -  Ursem     


Groot herstel pijporgel


Het orgel in de H. Bavokerk is gebouwd in 1877 door L.Ypma & Co en verbouwd in 1944 door Jos H. Vermeulen. Dit pijporgel met 18 registers heeft een geheel pneumatische tractuur.

Het instrument was sterk vervuild en ook was er ook behoorlijk wat slijtage bij de verschillende delen. Hierdoor was het functioneren zeer twijfelachtig geworden.

De pneumatische tractuur en de windvoorziening zijn geheel nagezien en waar nodig hersteld of vernieuwd. Alle pijpen zijn uit het orgel genomen en hersteld en schoongemaakt. De klavieren zijn voorzien van nieuwe invoeringen.

De Trompet 8' sprak zeer slecht en was ook beschadigd. Dit complete register is in onze werkplaats onder handen genomen. De tongen en de kelen zijn losgenomen, schoongemaakt en gepolijst. De bekers en de voeten zijn waar nodig uitgedeukt en opnieuw gesoldeerd. Na aanpassing van de intonatie spreekt dit registers nu weer correct.

ZONDAG 27 SEPTEMBER 2015 IS DIT ORGEL WEER IN GEBRUIK GENOMEN.

Dankzij "Vrienden Bavo Ursem" kon deze restauratie worden uitgevoerd.

 

Op de foto zijn alle pijpen van de lades genomen. De pijpenroosters zijn ook verwijderd. De bossen loden leidingen zijn voor de pneumatische tractuur..

 


 2015  PKN-kerk  - Roodeschool ( Gr. )

Het pijporgel in deze kerk is gebouwd in 1958. Het heeft één manuaal met 7 stemmen en de tractuur was geheel mechanisch. De bouwer is onbekend.

Wij hebben in 2015 de tractuur gewijzigd. Alle mechanieken van de kleppen en van de registerslepen worden nu elektrisch bediend.
Vanaf de nieuwe speeltafel, gemaakt door Johannus Orgelbouw, is nu het pijporgel samen met het nieuwe Monarke-orgel te bespelen. Het pijporgeldeel, het hart van dit orgel,  is zo volledig geïntegreerd in deze geheel nieuwe opzet.

Verder hebben wij de windvoorziening hersteld. De balgen zijn opnieuw geplakt en er is een nieuwe geruisloze windmotor geplaatst.

Dit hybride-orgel heeft nu dus ruime registratie-mogelijkheden en de draagkracht is zo ook goed verzorgd. 

FOTO: Plaatsing van de nieuwe magneten voor de registerslepen.

 


 

 

 

2015 Ger.Gem. in Ned. -  Melissant

Het orgel met 7 stemmen heeft 1 klavier en een aangehangen pedaal . De tractuur is mechanisch. De bouwer is onbekend.


In 1981 is er door ons bedrijf een electronische Subbas bijgeplaatst in het pedaal. Deze is in de toen gangbare analoge techniek uitgevoerd. Gekozen is destijds voor de electronische oplossing  vanwege gebrek aan ruimte voor een echte Subbas.


In 2003 is een nieuw ontwerp voor het front gemaakt. Alle oude zinken pijpen zijn hierbij vervallen en vervangen door nieuwe pijpen van orgelmetaaal. Ook zijn allle pijpen van de Prestant 8' en de Octaaf 4' in het orgel vernieuwd.


In 2015 is de sleep van de Quint 3 vt gedeeld zodat deze nu apart in de bas en de discant kan worden ingesteld. De Quint kan nu prima als uitkomende stem worden gebruikt. Ook zijn alle versleten registerknoppen vervangen door nieuwe handgedraaide trekknoppen. Tevens zijn de registers op een meer logische en fraaie manier geplaatst boven het klavier.

Op de foto zijn de vernieuwde registertrekknoppen goed zichtbaar

 

 

  

2015  Verbondskerk  - Vijfhuizen

Het pijporgel is gebouwd door Amsterdamse orgelbouwer Fonteyn en Gaal voor de Gereformeerde Kerk te Vijhuizen. Ingebruikname was op 12 oktober 1962. Dit orgel is in 1999 verplaatst naar het gebouw van de NH-kerk in Vijfhuizen. Dit orgel, met een electro-pneumatische tractuur, heeft nu 16 sprekende registers.

 

2015: Werkzaamheden aan dit orgel. O.a. een Quint 2 2/3' geplaatst i.p.v. de Quint 1 1/3'.  Van de Trompetlade zijn de mechanieken aangepast en de windvoorziening is verbeterd.

 

 

Foto :
Aanpassing van de registerplank i.v.m. met de wijzigingen.
De oude verkleurde en beschadigde registerplaatjes zijn hierbij vernieuwd en de volgorde aangepast.

 

 

 

 

 
2015  Restauratie pijporgelOnze firma heeft begin 2015 het pijporgel in de Christelijk Gereformeerde kerk in Nieuwpoort gerestaureerd. Hiervoor is het gehele orgel gedemonteerd en naar onze werkplaats in Nieuw Vennep verplaatst.


De lades van de beide manualen en het pedaal zijn geheel hersteld. Alle pneumatische en elektrische  mechanieken werken nu weer perfect
.Op de foto, genomen in onze werkplaats, zijn de speciale pneumatische mechanieken te zien van de Bourdon 8' en de Fluit 4'.


KLIK HIER OF OP DE FOTO VOOR MEER INFO

 

 

 2015    - Ghana
"Mfantsipim High School" in Cape Coast


Pijporgeldeel hybride orgel

Johannus Orgelbouw, de bouwer van de bekende electronische orgels, heeft een groot instrument geplaatst in Ghana. Dit is een z.g. hybride orgel met een deel digitale sample-techniek en het andere deel met echte pijpen.


Het pijporgeldeel is door onze firma gebouwd. Op de foto ziet u Vincent bij het stemmen van het het orgel.

 

KLIK HIER OF OP DE FOTO VOOR EEN KORTE FILM

 

 

 

 

2009 Julianakerk - Sassenheim


Het orgel in de Julianakerk in Sassenheim is in 2009 door ons gerestaureerd. Hierbij is in de speeltafel een geheel nieuw digitaal systeem geplaatst. De geeft een grote betrouwbaarheid aan het functioneren van de tractuur en bovendien is er nu een uitgebreid Setzer-systeem beschikbaar.

Door de nieuwe opzet van de techniek was het ook mogelijk om een 2e speeltafel te plaatsen. Er is gekozen voor een speeltafel in de vorm van een kistorgel. Met deze speeltafel, die overal voorin de kerk te plaatsen is, kan het rugwerk van het grote orgel worden bespeeld. Het pijpwerk van dit rugwerk staat vooraan vlakboven de preekstoel opgesteld zodat de organist zeer direct contact heeft met het geluid.
Deze nieuwe 2e speeltafel is zo uitermate geschikt voor begeleiding van een koor.

 

<  KLIK op de foto voor meer info

 

 

 

 

 
Zomer 2014.  Kijkje in ons atelier


Opbouw pijporgel voor NH-kerk in Doeveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIK HIER VOOR MEER INFO 

 

 

 


november 2014

Kijkje in onze werkplaats

Op deze foto genomen in onze werkplaats is de vernieuwde balg te zien voor het orgel van de NH-kerk in Zevenhoven.

 "KLIK" op de foto voor meer info over de uitgevoerde werkzaamheden aan dit pijporgel.

 

 

 
2013  Herplaatsing pijporgel 
San Bernardo-Kralendijk
 
(Bonaire)
 

Dit orgel is oorspronkelijk gebouwd door onze firma  voor ' Eben Haëzer'  in Ezinge ( Gr. ). Het orgel werd  daar op 10 maart 1954 in gebruik genomen.


Na herplaatsing van dit pijporgel op Bonaire werd het in de San Bernardo op 10 maart ( ! ) 2013 in gebruik genomen.

 

 
2014  Hippolytuskapel - Delft

 

Het orgel is in 1989 gebouwd door J.J. Wensveen achter het oude front. Het front dateert uit circa 1725.

Het hoofdwerk met 8 stemmen en heeft een mechanische tractuur.
Het pedaal en het bovenklavier hebben een electro-pneumatische tractuur.

 

 

Uitbreiding pedaal door onze firma met digitaal gesamplede stemmen: 

Subbas 16' en een Octaaf 4'.

  
2013 "Kleine kerk" - Voorhout 


 

 

Bestaande pijporgel gereviseerd en gecombineerd met een nieuw digitaal geasampled Monarke-orgel.

Het geheel is vanaf de nieuw geplaatste speeltafel met 3 manualen te bespelen.


Dit is nu een z.g. " Hybride - orgel "

  

 

 

 

KLIK HIER VOOR MEER INFO

 2012 Pijporgel voor particulier


S.de Wit & Zn.

 

 


Dispositie :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II         

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon

8'

Gedekt

8'

Holpijp

8'

Roerfluit

8'

Octaaf 

4'

Roerfluit

8'

Gamba

8'

Fluit

4'

Octaaf  

4'

Prestant  

4'

Octaaf

2'

Fluit

4'

Roerfluit  

4'

Ped. +  I

 

Quint

2 2/3 '

Fluit

4'

Ped. +  II

 

Octaaf

2'

Nasard

2 2/3 '

 

 

Terts

1 3/5 '

Woudfluit

2'

 

 

Man. I + II

  Quint  1 1/3 ' 
        Tremulant  

 


De uitvoering van de kast is mahoniehout. Registers uitgevoerd als trekregisters. Front met 27 sprekende Prestantpijpen. Het instrument heeft 4 grondstemmen.

De Subbas in het pedaal is een uitgevoerd in digitale sample-techniek.

Als extra heeft dit orgel een MIDI-IN en MIDI-OUT-aansluiting..

 

 

KLIK HIER VOOR MEER INFO

 

 

 

Mei 2011 pijporgel geplaatst

Friedenskirche  - Garrel (Dl.)

Evangelisch Lutherische KirchegemeindeDispositie :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II         

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon

8'

Gedekt

8'

Roerfluit

8'

Gamba

8'

Octaaf 

4'

Holpijp

8'

Celeste

8'

Roerfluit

4'

Octaaf  

4'

Prestant  

4'

Gedekt

4'

Fluit

4'

Roerfluit  

4'

Octaaf

2'

Quint  

2 2/3 '

Nasard   

2 2/3 '

 

 

Octaaf

2'

Woudfluit 

2'

 

 

Terts

1 3/5 '

Quint 

1 1/3 '

 

 

Man I + II

  Tremulant  

 

 

KLIK HIER VOOR MEER INFO

 


 

  

2014  La Birgen di Coromoto
Kralendijk -  Bonaire

Dit pijporgel is door onze firma gebouwd in 1950 voor de NH Lydiakerk in Dordrecht. Na de sluiting van deze kerk in 1984 is het tot 2013 in gebruik geweest als koororgel in de Grote Kerk van Dordrecht.
In 2014 is het orgel in Kralendijk in de kerk geplaatst.
                                                           
De dispositie :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II         

Subbas

16'

Bourdon

16'

Holpijp

8'

Gedekt

8'

Prestant

8'

Prestant

4'

Octaaf 

4'

Holpijp

8'

Fluit

4'

Octaaf

2'

Octaaf  

4'

Nasard   

2 2/3 '

 

 

Quint

2 2/3 ' Woudfluit  2'
   

Octaaf

2'

Tremulant

(vacant)

 

 

Terts

1 3/5 '    

De tractuur is rein-elektrisch.

Op de foto is Frans Lauxen druk bezig met de opbouw.

 

 

 

 

2012 Restauratie 
" 2/7 Theater-orgel " Restauratie en herplaatsing in 2012 in het nieuwe Eye Filmmuseum"  te Amsterdam.


Dit biosscoop-rorgel is  gebouwd door Standaart en werd in 1929 geplaatst in het Passagetheater in den Haag.


Het is door ons voorzien van een nieuw digitaal systeem. De speeltafel is nu verbonden met de pijpenkamer door een simpele tweedraadsverbinding i.p.v. de vuistdikke kabels die voorheen nodig waren.

De speeltafel is geheel hersteld in oude glorie en de bestaande pijpenlades en de 'toys' geheel gerestaureerd, nagezien en afgeregeld. <<  KLIK OP DE FOTO VOOR MEER INFO

 


 

Martien van Zoen ( 1942- 2008 )

 

Oprichter van de  "M.G. van Zoen Orgelstichting"De M.G. van Zoen Orgelstichting is opgericht in december 1982. Het is volgens het Nederlands burgerlijk wetboek en handelsrecht een beheerstichting.

Sinds mei 2002 is aan de stichting een cultuurfonds toegevoegd met als opdracht bevordering van orgelmuziek en onderwijsondersteuning.

 

Op dit moment heeft de M.G. van Zoen Orgelstichting 5 pijporgels en een Alexandre pedaal-harmonium in beheer.

 

 
O.L.V. van Goede Raad  - Beverwijk


In 1925 bouwde J.J. van den Bijlaardt een pijporgel voor de O.LV. van Goede Raadkerk in Beverwijik. Het orgel, met een geheel pneumatische tractuur, kreeg 2 manualen en een pedaal. Het instrument heeft  in het totaal 22 sprekende registers.

In 2011 zijn door Fa. S. de Wit & Zn. te Nieuw Vennep onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en is het orgel gestemd. O..a. zijn toen enkele mechanieken vervangen. In 2013 is het voor de laatste maal gestemd.

 
Formeel is deze kerk sinds 2010 buiten gebruik. Door diverse parochianen wordt deze echter nog zo veel mogelijk in stand gehouden.

 

 

 

 

 

 

2011 Gereformeerde Kerk - Meppel

Het orgel is in 1937 gebouwd door E.F. Walcker uit Ludwigsburg ( Dl.) en kreeg opusnummer 2569. In 1981 is door de orgelbouwer het orgel gerestaureerd. Het instrument met 2 manualen en pedaal heeft 35 sprekende registers.  De tractuur is electro-pneumatisch.

In 2011 zijn door ons beide versleten en beschadigde manualen van de speeltafel vervangen. Tevens zijn werkzaamheden uitgevoerd aan de electro-pneumatische tractuur. Door lekkage aangetaste lades en pijpen moesten worden hersteld. De windvoorziening moest worden aangepast en werkt nu zoals verwacht.
Het generaal crescendo werkte niet meer. Het mechaniek hiervoor hebben we hersteld en de afgebroken rol gerepareerd zodat ook dit onderdeel van het orgel nu weer perfect werkt.

De door Walcker in 1981 geplaatste mechanieken voor de manuaal- en pedaal-koppels werken nu, na wat aangebrachte verbeteringen, ook allemaal correct.

 

 

 

 

 


 

1996 "Lichtkring" - Hoofddorp (N.H.)Ingebruikname van het herplaatste pijporgel.

 

  

Joost de Wit   ( rechts )
Toespraak met toelichting over dit orgel.

Organist Marijn Ros ( overleden 2016 ) zit achter het orgel te wachten ... 
 

 

Baptisten gemeente - Hengelo (Ov.)

Pijporgel nieuw geplaatst in 1950.
Het orgel is verbouwd en uitgebreid in 1988.
De speeltafel is verplaatst naar balkon in 2013.

Dispositie :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II

Subbas

16'

Bourdon

16'

Gedekt

8'

Octaafbas

8'

Prestant

8'

Gamba

8'

Bourdon

8'

Holpijp

8'

Roerfluit

4'

Octaaf

4'

Octaaf  

4'

Nasard

2 2/3 '

Ped. +  I

 

Fluit

4'

Woudfluit

2'

Ped. +  II

 

Quint

2 2/3 '

Tremulant

 

 

 

Octaaf

2'

 

 

 

  Woudfluit 2'

 

 

 

 

Terts

1 3/5 '    
   

Mixtuur

III    
   

Man. I + II

     

 

 
 

2003Sint Bonifacius    -    de Rijp ( NH )

 


In 1866 is, volgens het parochiearchief, een orgel geplaatst in de kerk door Smits uit Amsterdam. In 1910 is door orgelbouwer Pels een nieuw orgel in de oude  kast geplaatst. Dit instrument kreeg een pneumatische tractuur. Dit orgel met één manuaal en pedaal kreeg 10 stemmen. In 1979 is het orgel hersteld door Jos Vermeulen uit Alkmaar. Daarbij is de tractuur gewijzigd in een electro-pneumatische tractuur.In 2003 is door onze firma onderhoud gepleegd aan de  electro-pneumatische tractuur. De lades en het pijpwerk zijn schoongemaakt en hersteld. De tractuur is opnieuw afgeregeld. Als afronding is de intonatie van het instrument aangepast aan het hedendaags gebruik. 

Joost de Wit ( op de voorgrond ) en zijn zoon Udo bezig met het terugplaatsen van de pijpen van de Viola di Gamba in het orgel.

 

 

 

 

 

2010  " de Hoeksteen "

Gereformeerde Kerk  ( Vrij Gem. )
Nieuw Lekkerland  

  

Het pijporgel is door ons nieuw geplaatst in deze kerk in 1975.

   
In 2010 is het orgel uitgebreid met een Kromhoorn 8' die op beide manualen en het pedaal gebruikt kan worden.
 

 

 

1993-Protestantse Kerk-Vriescheloo

 
Pijporgel door onze firma nieuw gebouwd in 1993. Het is geplaatst achter het front van het oude orgel uit 1921 van Gebrüder Rohlfing .Dit nieuw gelaatste pijporgel heeft een rein-elektrische tractuur. Door toepassing van het unit-syteem heeft dit compacte instrument toch zeer ruime mogelijkheden.

 

 

 

Het kerkgebouw en het interieur zijn in de afgelopen jaren volledig hersteld. Zeker de fraaie  historische preekstoel uit 1560 is vermeldenswaardig. 


Meer info op de website van de kerk:  

http://www.pkn-vriescheloo.nl
 

 

 

2014 "de Wijkplaats" Utrecht      


Herplaatsing van het pijporgel in deze kerk in 2014. Dit orgel is oorspronkelijk gebouwd in 1976 voor een een klooster in Limburg door L. Verschueren uit Heythuizen.


De tractuur is volledig mechanisch. Het orgel heeft 8 stemmen verdeeld over de twee manualen en het pedaal.


Na wat aanpassingen door ons is het nu een fantastisch instrument geworden voor de Wijkplaats.


KLIK HIER VOOR MEER INFO

  

 


2013  Andreaskerk - Hilvarenbeek


Het orgel is gebouwd in 1952 door S. de Wit toen gevestigd in Badhoevedorp. Het orgel kreeg 1 klavier en 6  stemmen. Vreeken uit Bodegraven ( toen al onder de naam Eminent ) bemiddelde in de verkoop van dit pijporgel.

In 1969 is het orgel uitgebreid met een pedaal en een 2e klavier waarvan de Gamba in een zwelkast staat. Ook werd de nieuwe speeltafel geplaatst.

De dispositie sinds 1977 :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II (zwel)

Subbas

16'

Bourdon

16'

Holpijp

8'

Gedekt

8'

Prestant

8'

Gamba

8'

Octaaf 

4' Holpijp

8'

Fluit

4'

Fluit

4'

Octaaf  

4'

Nasard  

2 2/3 '

Octaaf

2'

Fluit

4'

Woudfluit 2'
   

Quint

2 2/3 '

Quint 

1 1/3 '
   

Octaaf

2'

Tremulant

 

 

 

Terts

1 3/5 '

 

 

Tractuur is rein-elektrischDe foto is genomen in 2013 tijdens de verbouwing van het interieur van de kerk. Het orgel en de speeltafel zijn tijdens deze verbouwing beide in beschermend materiaal ingepakt. De kerkzaal is in 2013 geheel opnieuw ingericht maar het pijporgel bleef ongewijzigd gehandhaafd.

 

 

 

 

 

2011  La chapelle  Sainte Anne

Robion 
( Frankrijk.)

S. de Wit & Zn.  -  gebouwd 1978

Aanpassing en herplaatsing van dit pijporgel in 2011

Beschildering van de kast door Robert Martin


Dispositie:

PEDAAL

MANUAAL  I 

MANUAAL I

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon     

8

Gedekt

8'

Holpijp

8'

Gamba 8'

Fluit

4'

Octaaf

4'

Prestant

4'

Octaaf

2'

Quint

2 2/3'

Fluit

4'

   

Octaaf

2'

Nasard

2 2/3'
   

Terts

1 3/5' Woudfluit  2'
   

 

 

Flageolet

1'
       

Tremulant

 

Tractuur is rein-elektrisch


Unit-systeem met drie grondstemmen:

*  Subbas / Holpijp 16' t/m 2'
*  Prestant 4' t/m 1'
*  Gamba 4'

In 2016 is dit orgel aangevuld met de 12 grootste pijpen van de Subbas 16'  i..p.v. de elektronische Subbas.

 


 

 

"Groene Toren"  -   Avenhorn

S. de Wit & Zn.  -  gebouwd 1990


Dispositie:

PEDAAL

MANUAAL  I 

MANUAAL I

Subbas

16'

Prestant

8'

Holpijp  

8

Gedekt

8'

Bourdon

8'

Prestant 8'

Prestant

4'

Roerfluit 8' Fluit

4'

Fluit

4'

Octaaf

4'

Roerfluit

4'

Octaaf
2' Fluit 4'

Nasard

2 2/3'
   

Quint

2 2/3' Woudfluit  2'
   

Octaaf

2''

Quint

1 1/3'
    Terts 1 3/5'

Tremulant

 

Tractuur is rein-elektrissch.  Unit-systeem met 3 grondstemmen.

KLIK HIER VOOR MEER INFO

 

 

 

 

 

2006  Peter van den Akker


 


Op de foto is Peter druk bezig met de intonatie van het door ons bedrijf herplaatste orgel in de NH-Kerk in Venhuizen. 
Dit door Pels en van Leeuwen in 1994 gebouwde pijporgel is door ons in 2006 herplaatst in de kerk in Venhuizen. 


KLIK HIER VOOR MEER INFO

 

 

 

 

 

maart 2001


Kijkje in ons pijporgelattelier  De lade op de foto is van het zwelwerk van orgel in de Gereformeerde Kerk in Wildervank. Tijdens de restauratie is het complete orgel in onze werkplaats in Nieuw Vennep geweest.


Later, in 2013, is het toen 100-jarige orgel uitgebreid met 2 stemmen en extra koppels.
KLIK HIER VOOR MEER INFO

  2000 Pijporgel voor particulier

 
Dispositie :

PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II         

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon

8'

Gedekt

8'

Holpijp

8'

Roerfluit

8'

Octaaf 

4'

Roerfluit

8'

Gamba

8'

Fluit

4'

Octaaf  

4'

Prestant  

4'

Octaaf

2'

Fluit

4'

Roerfluit  

4'

 

 

Quint

2 2/3 '

Fluit

4'

   

Octaaf

2'

Nasard

2 2/3 '

 

 

Terts

1 3/5 '

Woudfluit

2'

        Tremulant  


KLIK HIER OF OP DE FOTO VOOR MEER INFO

  

 

1953 Gereformeerde Kerk-Bovensmilde   


Het pijporgel is door onze firma gebouwd in 1953. De Subbas en de Octaaf 2' bleven vacant.

In 1957 zijn door orgelbouwer Reil de bij de bouw vacant gebleven stemmen geplaatst.
De dispositie vanaf 1957 :


PEDAAL

MANUAAL I             

MANUAAL II         

Subbas

16'

Prestant

8'

Gamba

8'

Ped. + I

 

Holpijp

8'

Roerfluit

4'

Ped. + II

 

Octaaf  

4'

Sesquialter

II
   

Octaaf

2'

Tremelo

 

 

 

Mixtuur

III    
   

Man. I + II

     Het orgel heeft een elctro-pneumatische tarctuur

De lades van de beide manualen zijn kegelades.
De tractuur van de Subbas is rein-elektrishIn het middenveld van de in zink uitgevoerde pijpen van het front  zijn van de Prestant. De twee buitenste velden zijn de grootste pijpen van de Gamba van manuaal II.

 

 

 

 

1979

Kerk van de Nazarener te Haarlem


Nieuw orgel geplaatst
 

 

Dispositie:

PEDAAL

MANUAAL  I 

MANUAAL I

Subbas

16'

Prestant

8'

Bourdon     

Prestant

8'

Holpijp

8'

Prestant 4'

Gedekt

8'

Octaaf

4'

Fluit

4'

Octaaf

4'

Fluit

4

Nasard

2 2/3'

Octaaf

2'

Quint

2 2/3' Woudfluit 2'
Mixtuur II

Octaaf

2' Terts 1 3/5'
   

Mixtuur

II   Tremulant  

De tractuur van het pijorgel is rein-elektrisch

De orgel werkt met het unit-systeem met totaal 4 grondstemmen. Hierdoor is ondanks de compacte uitvoering toch een instrument beschikbaar met ruime mogelijkheden. Uitvoering met 20 trekregisters en ingebouwde, verlichte, muzieklessenaar. Het pijpenfront, met de Prestant 8', heeft 5 velden.

De grondstemmen zijn :

*   Prestant 8'   uitgebouwd tot 2'
*   Holpijp 8'     uitgebouwd tot 2'
*   Mixtuur   -  2 sterk
*   Subbas 16'  voor het pedaal


Voor meer info over dit type orgels 'KLIK' op de afbeelding

 


 

1988 en 1996

"CHAMADRON" te Havelte
   

In opdracht van de organist Cees Roubos werd door ons een uniek project voor Nederland uitgevoerd.Zijn droom van middeleeuwse " toren-muziek" heeft hij uit laten komen door de bouw van dit heel speciale orgel in de toren van de N.H. Clemens kerk in Havelte. Deze kerk in het Drentse plaatsje staat iets buiten de normale bebouwing en dit is daardoor een zeer geschikte plek voor dit instrument..
Het Chamadron staat op circa 20 meter boven de grond opgesteld. In Nederland is dit het enige orgel dat bedoeld is om de muziek in de buitenlucht te laten klinken.

Bespelingen

De luisteraars beneden worden tijdens het seizoen elke zaterdagmiddag verrast met een gratis concert.

Het Chamadron wordt bespeeld op alle zaterdagen in de maanden juni, juli en augustus van 16:00 tot 16:30 uur. Het repertoire tijdens de concerten is uitgebreid en veelzijdig. Ook kunnen er verzoeknummers vanaf een lijst worden aangevraagd. Aansluitend aan het concert is er van 16:30 tot 17:00 uur, tegen een kleine vergoeding , gelegenheid de toren  te beklimmen en eventueel zelf het Chamadron te bespelen.

KLIK HIER VOOR MEER INFO

 

 

 

 

1977  Couvent Domionicaines
in Dax  ( Frankrijk ) 


In de zuidfranse plaats Dax werd door onze firma in 1977 voor de kapel van het vrouwenklooster van de orde der Dominicanen (Couvent Domionicaines) een pijporgel gebouwd.


De adviseur bij dit werk was de bekende Nederlandse componist  Marius Monnikendam. Helaas overleed hij vlak voor de officiële overdracht van het pijporgel aan het klooster. Wel heeft hij, toen het instrument begin mei 1977 compleet was opgesteld in de orgelwerkplaats te Nieuw Vennep, nog het orgel bespeeld en het goedgekeurd.

De tractuur van dit pijporgel is rein-elektrisch. Het hier toegepaste unit-systeem werkt met 5 grondstemmen: Subbas 16',  Prestant 8',  Gedekt 4',  Gamba 8' en de Mixtuur 2-3 sterk.
 

 

 

 

 

Huispijporgel Piet van Egmond

1988  Herplaatsing 

Gebouwd rond 1950 door de "Melodia Orgelfabriek" van C. Verweijs uit Amsterdam. Het orgel met 2 klavieren en pedaal had een rein-electrische tractuur en heeft enige tijd als koororgel dienst gedaan in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Later als huisorgel voor de bekende organist/dirigent Piet van Egmond ( 1912-1982 ) werd het instrument uitgebreid met een derde klavier door orgelbouwer Bernard Koch uit Apeldoorn. Zijn vele concerten werden op dit orgel ingestudeerd.

In 1998 is het orgel door onze firma met hulp van de heer Gerrit Schuiteman in de zaal van verzorgingshuis de Kimme in Amsterdam herplaatst.Op de foto Joost de Wit (L) en Gerrit Schuiteman (R)
'Klik' op de foto voor een kort filmpje met Gerrit Schuiteman.

 

 

 

 

1965  Igreja Evangélica Reformada
São Paulo in Brazilië 

Plaatsing nieuw pijporgel

 

 

 
In 1965 werd in het kerkgebouw van de Igreja Evangélica Reformada te São Paulo in Brazilië een nieuw orgel door onze firma geplaatst.

 
 
Op de foto Sipke de Wit tijdens de opbouw van het orgel.

 

 

 

 

1994  Herplaatsing Adema-orgel
St. Lambertus  - Heverlee (Belgïe)


Het orgel is gebouwd door P.J. Adema & Zoon uit Amsterdam in 1904. Het orgel stond, tot 1987, opgesteld in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. In deze kapel stond het orgel op het koor hoog achter in de kerk.

Bij de herplaatsing in 1994 is de dispositie is geheel gehandhaafd zoals die was bij de bouw. De tractuur is opgewaardeerd naar het veel meer betrouwbare electro-pneumatische systeem.

Op zaterdag 17 september 1994 werd het orgel opgeleverd en met een feestelijk concert in gebruik genomen. Bij dit concert, bij de begeleiding van het Koninklijk Sint Lambertuskoor en het Parochiaal koor, bleek dit instrument volkomen te kunnen voldoen aan haar taak in de liturgie.

 

 

 

 

1989    -   EBG Haarlem


Restauaratie pijporgel
Verandering tractuurDit pijporgel in de kerk van de Evangelische Broedergemeente te Haarlem is in 1922 gebouwd door orgelbouwer K.P. van Ingen. De tractuur was geheel pneumatisch. Het instrument is uitgevoerd met een vrijstaande speeltafel met 2 manualen en een pedaal.

1964 heeft Kees Verkerk samen met  Klaas Hoekstra de dispositie van het orgel  op enkele punten gewijzigd. Het orgel heeft vanaf dan 12 registers.

 

 

Wijziging tractuur en groot onderhoud


In 1989 is dit orgel en de speeltafel gereviseerd door de firma S. de Wit & Zn. De problemen met de pmeumatische tractuur waren zeer hardnekkig. Door de door ons toegepaste oplossing behoort dit tot het verleden. De pneumatische tractuur is gewijzigd in een electro-pneumatische tractuur en functioneert vanaf dat moment verder zonder problemen.


In 1994 zijn alle versleten membranen van het orgel, als afronding van het groot herstel, vernieuwd.

 

 

De orgelkast en de speeltafel zijn net als de rest van het interieur van de kerk wit geschilderd.

 

 

 

 

 

1968

Werkplaats in N
ieuw Vennep  


Sipke de Wit ( 1919-1997 ) , de grondlegger van het bedrijf, is geconcentreerd bezig met het mechaniek van een nieuw pijporgel.


De windlade ligt op zijn kop waardoor de zuigkernmagneten, die de klepjes onder de pijpen bedienen, duidelijk te herkennen zijn op deze foto.

 

 

 

 

 

1969  Nieuw Vennep  

PKN  Gemeente   'de Rank' 

Voorheen :   Gereformeerde Kerk

1969

Het nieuwe instrument heeft 24 registers verdeeld over  3 klavieren en het pedaal. Van het oude orgel uit 1954, ook door onze firma gebouwd, werden twee lades gebruikt.
De tractuur is electro-pneumatisch. De speeltafel staat links vooraan in de kerkzaal.