‘INTONAT PRO’ voor Johannus en Monarke

Vanaf 1996 ( 9500-techniek ) heeft elk Johannus- of Monarke-orgel de mogelijkheid om de interne klankinstellingen m.b.v. een computer aan te passen. Hiervoor is door Johannus speciaal het intonatieprogramma Intonat Pro ontworpen. De standaard MIDI-aansluiting van het orgel wordt gebruikt voor de communicatie tussen orgel en computer.

Versie 2.0 was de eerste versie die ook beschikbaar kwam voor gebruik buiten de fabriek. Door de jaren heen zijn steeds nieuwe series orgels met sterk verbeterde samplingtechniek ontwikkeld. Na de 9500-techniek zijn orgels met o.a. de 9700-, 8000-, T9000- en de Orange Core-techniek uitgebracht door Johannus. Hiervoor werden van het intonatie-programma steeds aangepaste versies zoals V 3.0, 3.1, 3.2, 4.0, 5.0 en 5.1 met steeds nieuwe mogelijkheden gemaakt.

Voor de huidige series orgels zijn de versies Intonat Pro V 5.2 en 6.0 beschikbaar. In deze nieuwste versies kan de keuze worden gemaakt uit 5 verschillende samples voor elk register. Het volume kan per toets en per register worden aangepast. Voor elk register is de klankleur via een Bass- en een Treble-regelaar in ruime mate te corrigeren. De tremulanten kunnen qua snelheid en diepte per klavier en zelfs per register worden ingesteld. Kleine toonhoogteverschillen ( chorus-effect ) kunnen worden aangebracht zodat de klank levendig blijft bij grotere registraties. Bij sommige grotere orgels en bij Monarke kunnen van de meervoudige vulstemmen als b.v. de Mixtuur, Cornet of de Scherp de verschillende koren individueel worden geïntoneerd. Voor de orgels uit de allernieuwste LiVE-serie is Intonat V 7.1 uitgebracht met nog meer mogelijkheden om het orgel aan te kunnen passen aan smaak en/of ruimte.

De intonatie van een Johannus aanpassen kan dus terplekke gebeuren. Bij elke nieuwe levering biedt ons bedrijf de GRATIS mogelijkheid om, indien gewenst, aanpassingen te laten uitvoeren aan de intonatie van het orgel. Onze laptop wordt dan tijdelijk op het instrument aangesloten. De gewijzigde instellingen worden opgeslagen in het orgel. Maar ook als na enkele jaren gebruik van het orgel de wensen qua intonatie zijn veranderd is de klank steeds door ons aan te passen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf het programma Intonat Pro aan te schaffen. Word zelf intonateur! Het programma draait onder Windows ( ook in Windows in een box ). Aan de te gebruiken computer worden geen erg hoge eisen gesteld. De aansluiting voor de MIDI op de computer gaat simpel via een extra USB-MIDI-interface zoals b.v de YAMAHA UX-16. Elk orgel heeft wel steeds de juiste versie van het intonatie-programma nodig. Aan de hand van het type orgel en het serienummer kunnen wij de juiste versie leveren.

Voor 1996: INTONAT-10

Het begin van de mogelijkheid voor aanpassing van de intonatie van een Johannus-orgel kwam in 1994. Voor de laatste serie orgels met de z.g. M114-techniek, b.v. de OPUS 1205, kwam een kastje, INTONAT-10, dat via een optionele stekker op het orgel kon worden aangesloten. Het volume per toets en per register kon hiermee worden aangepast. Ook de aanspraak, toon en stemming konden worden beïnvloed. Met de INTONAT-10 kon een orgel in nog wel wat beperkte mate worden afgestemd op de individuele wensen van de organist.

Voor service-doeleinden heeft ons bedrijf de INTONAT-10 nog steeds beschikbaar. Ook na al die voorbijgegane jaren kan, indien gewenst, een orgel met een beschikbare INTONAT-10-aansluiting dus nog steeds worden aangepast aan de individuele wensen.